hirdetés
Gazdaság

Csak az év végéig lehet már fizetni a régi 10 ezresekkel

hirdetés
Jobb odafigyelni, hogy milyen 10 ezresek lapulnak még a pénztárcánkban, hiszen a régieken érdemes lesz már minél előbb túl adni, tekintve, hogy jövő évtől ezeket a boltokban már nem lesznek kötelesek elfogadni.
Pénz
A többi címlet esetében már megtörtént a bankjegycsere (Forrás: pixabay.com / tomfield)
hirdetés

Még a karácsonyi nagy bevásárlások előtt járva érdemes figyelni arra, hogy mely bankjegyekkel fizetünk, ugyanis, mivel a régi 10 ezer forintosokat hamarosan bevonják a forgalomból, azért remek alkalom adódhat arra is, hogy ezektől – ha valakinél van még ilyen régi bankjegy – megszabaduljunk. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján azt írják, hogy 2019. december 31-ig lehet a készpénzes vásárlásoknál a régi 10 ezer forintos bankjegyekkel fizetni, ugyanis december végén ezeket a jegybank bevonja a forgalomból. 

hirdetés

Így tehát 2020. január elsejétől a 2014. december 1. előtt forgalomba helyezett bankjegyeket már nem lesznek kötelesek elfogadni a boltokban, és csak az ezen dátumot követően kiadott 10 ezresekkel lehet majd fizetni. 

Mostanra egyébként már javarészt az új bankjegyek vannak forgalomban, a jegybank közlése szerint a forgalomban lévő 10 ezer forintos címlet 95 százalékát a 2014. végén forgalomba helyezett, megújított bankjegyek teszik ki. 

Természetesen annak sem kell aggódnia, akinél még jövő év elején is előbukkan egy-egy régi tízezres, hiszen ezt még három évig minden bank- és postafiókban díjmentesen beváltják a törvényes fizetőeszközre, és még húsz évig a jegybankban is beválthatóak lesznek a régi bankjegyek. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019