hirdetés
Gazdaság

Csökkent a fitnesztermek forgalma

Bajban lehet a fitnesztermek egy része, hiszen a májusi újranyitást követően a 2019-es, illetve a tavaly januári forgalomhoz képest 30-60 százalékos visszaesés volt tapasztalható, az arányok azonban régiónként eltérőek.

Csökkent a fitnesztermek forgalma
hirdetés

Nyárasdi Zsolt, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (MAFORSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy 2020 novembere óta az edzőtermekbe csak a versenyszerűen sportolók térhettek be, a lakosság előtt pedig csak idén május elsején nyitották meg ezeket a létesítményeket. Ugyanakkor hiába fogadhatták a versenyszerűen sportolókat korábban is, mivel ők csak az edzőtermekbe járók 10 százalékát teszik ki, a fitneszterek számára ez nem jelentett nagy segítséget.

A vendégek visszatérési aránya jelenleg vidéken alakul a legkedvezőtlenebbül, ahol 30 százalék körüli az arány, míg az egyes régiók nagyobb városokban 40-50, a legjobban felszerelt nagyvárosi edzőtermeknél pedig akár 60 százalékos a vendégek visszatérésének aránya. Igaz, az előbbi kedvezőbb arány a MAFORSZ-tag fitnesztermek csupán 7 százalékára jellemző.

Az emberek távolmaradásának oka egyrészt az, hogy nincsen védettségi igazolványuk, másfelől olyanok is vannak, akik továbbra is tartanak a vírustól, míg mások egészen egyszerűen pénz hiányában nem engedhetik meg maguknak jelenleg az edzőterembe járást.

Újabb változás, hogy inkább a napijegyek fogynak az éves bérletek helyett, ami annak tudható be, hogy az emberek félnek egy esetleges újabb járványhullámtól.

Az üzemeltetőknek mindeközben fizetniük kell a bérleti díjakat, ami a lezárások idején az állami és önkormányzati ingatlanok után nem volt ugyan kötelező, de a legtöbb fitneszterem nem ilyen ingatlanban történik, így az engedmény rajtuk nem is igazán segített.

Kiss József, a MAFORSZ főtitkára megjegyezte, hogy 2017 és 2019 között fitneszpiaci fellendülés volt tapasztalható, így sokan fektettek tőkét abba, hogy belevágjanak egy fitneszterem üzemeltetésébe, s az ezt kiszolgáló rendszer, amelynek során az úgynevezett integrátorok a termet üzemeltetőnek lehetőséget adtak rá, hogy a terem gépparkját több részletben fizessék ki, egy ideig működött is. Csakhogy a járvány miatt a fitnesztermeknek nem volt bevételük, üzemeltetőiknek így hitellel kellett fedezniük kiadásaikat, amelyek nagysága Kiss József szerint 10-100 millió forint között változhat.

Amennyiben nem térnek vissza a vendégek, vagy nem kap kormányzati segítséget az ágazat, 3-6 hónapon belül a fitnesztermek közel 30 százaléka kerülhet a csőd szélére.

A járvány előtti időszakban a MAFORSZ-tag edzőtermekben 1,6 millió ember tudott edzeni, közülük 300 ezren törzsvendégek voltak.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Ichigo121212)


hirdetés

További híreink