hirdetés
Gazdaság

Drága lesz, de marad még az egyszer használatos műanyagzacskó

hirdetés
Nem tiltják be az 50 mikron alatti falvastagságú szatyrokat sem, azonban jelentősen drágulhatnak ezek a sokat vitatott termékek.
Gyümölcs nejlonzacskóban
Nő a vékonyfalú zacskók termékdíja (Forrás: pexels.com / Karolina Grabowska)
hirdetés

Az egyszer használatos műanyag csomagolószerekre vonatkozó törvényi előírást elfogadhatónak véli a környezetvédelem miatt Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára, azonban elmondta azt is, hogy a csomagolóanyagokra kifizetendő termékdíj jelentősen emelkedik – írja a 24.hu a Növekedés.hu alapján. 

Az Országgyűlés által elfogadott, az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokról szóló szabályozással kapcsolatosan kifejtette, hogy az eredeti törvényjavaslathoz képest mégsem kerülnek betiltásra az 50 mikron alatti falvastagságú zacskók vagy szatyrok, így – az unió által is támogatott kompromisszum értelmében – továbbra is gyárthatóak, használhatóak a 15 mikron alatti falvastagságú szatyrok is.

hirdetés

A termékdíjakat ellenben jelentősen megemelték – a nem lebomló termékeknél például a korábbi 57 forintról ez 1900 forintra emelkedett kilogrammonként. A lebomló anyagokból készült termékeknél pedig most újonnan vezették be a termékdíjat, amelynek mértéke kilogrammonként 500 forint lesz. 

Nagy Miklós úgy véli, a végösszeget a fogyasztók fizetik majd, mivel éppen az érintett csomagolószerek visszaszorítása volt a cél. Így elérhető például, hogy ha a zöldség vagy pékáru mellett lévő szatyrokért fizetnie kell a vásárlónak, akkor ő esetleg kerülje azok használatát, vagy kevesebb zacskóba csomagolja a választott árukat. 

A szakember egyébként elmondta, hogy amikor felmérés készül, akkor „mindenki környezettudatos”, és elfogadják a drágább, de környezetbarát megoldást, mikor azonban a vásárlásra kerül a sor, szinte mindenki választása a legolcsóbb megoldásra esik. Eközben a gyártói oldalon is azt figyelte meg, hogy ők először kérnek valami környezetbarát megoldást, de az árak láttán már azonnal visszakozni kezdenek. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019