hirdetés
Gazdaság

Egy jó és egy „rossz” hír a magyar dinnyéről

A hétvégén kezdődik a dinnyeszüret, így hamarosan a boltokban, piacokon is találkozhatunk az ízletes gyümölccsel.

Egy jó és egy „rossz” hír a magyar dinnyéről
hirdetés

A jó hír, hogy kiváló minőségű lesz a dinnye, azonban annak talán már kevésbé örülnek majd a vásárlók, hogy valamivel többet is kell fizetni érte.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése alapján az InfoStart.hu arról ír, hogy a hétvégén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, s a termelők kiváló minőségre számítanak az elmúlt hetek kedvező időjárása miatt. Úgy vélik továbbá, hogy a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni a hazai gyümölcsből.

A bekerülési költség ugyanakkor az inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen nőtt, így arra lehet számítani, hogy a korábbi évekhez képest, amint az más zöldségek és gyümölcsök esetében is megfigyelhető, drágábban kerülhet piacra a görögdinnye.

Ebben az évben közel 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét az országban, ahonnan 150-160 ezer tonna termés várható. Az átlagos dinnyefogyasztás Magyarországon 12 kg/fő körül van egy átlagos évben, ám az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is több görögdinnye fogyhat fejenként.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felszólalt az ellen, hogy a kiskereskedők esetleg az import dinnye akciózásával vernék le az árakat, hiszen ez a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélybe sodorhatja.

A dinnyeszüret egyébként július 10-étől szeptemberig folyamatosan zajlik, így végig lehet friss magyar gyümölcs a piacon.

A dinnye először Baranya és Békés megyében érik, amit Tolna megye és a heves-jászsági körzet követ. Végül a szabolcs-hajdúsági térségben takarítják be a gyümölcsöt.

A Magyarországon termett görögdinnye 70 százalékát nálunk értékesítik, s exportra csak 30 százalék megy.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Ulrike Leone)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés