hirdetés
Gazdaság

Elbocsátások várhatóak a vendéglátóiparban a koronavírus miatt

hirdetés
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint hamarosan üresen állnak majd a szállodák a fővárosban, és nagyobb számú elbocsátások sem kizártak a kialakult helyzet miatt.
Hotel
Valószínűleg lesz, ahol csak elbocsátással tudnak reagálni a helyzetre (Forrás: pixabay.com / Engin_Akyurt)
hirdetés

Új helyzetet teremtett a határok lezárása Flesch Tamás szerint, aki az InfoStart.hu szerint azt mondta, hogy az elkövetkező egy-két napban a külföldi vendégek elhagyják majd a szállodákat, s így szállodai szempontból Budapest nagyjából teljesen ki fog ürülni. A helyzet vidéken is hasonló, s a szállodák alighanem megkezdik a felkészülést a bezárásokra. 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke megjegyezte, hogy nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni, ám úgy vélik, hogy amennyiben május végéig rendeződnek a dolgok, úgy a nyári szezonra, ha valamivel kisebb vendégkörrel és kisebb foglaltsággal is, de újra elindulhatna a magyar turizmus is. 

hirdetés

Hozzátette, a szállodabezárásokról a gazdasági szervezetek döntenek majd, így vagy visszaadják a működési engedélyüket a szereplők, vagy marad egy ügyeleti személyzet anélkül hogy volna vendég a létesítményben. Flesch Tamás elmondta azt is, hogy a fővárosban, ahol a külföldi vendégéjszakák mintegy kétharmada jegyzett, a szállodák bizonyosan üresek lesznek.

Miközben a szállodákat ilyen módon „hibernálják”, természetes, hogy mindenki próbálja felmérni a pénzügyi lehetőségeit az elkövetkező hónapokra, így például mérlegelhetik, hogy hány embert és milyen formában tudnak megtartani, hogy hogyan tudnák őket részmunkaidőre átjelenteni, vagy szabadságra küldeni, azonban a szakember szerint elbocsátásokra is számítani kell, méghozzá meglátása szerint „rengetegre”. 

Ismertette azt is, hogy ennek okán a szövetség folyamatosan tárgyalásban áll a kormánnyal, s legtöbbjük elképzelése az, hogy valamilyen hármas költségmegoszlás jöjjön létre a vállalkozók, munkavállalók és a kormányzat közös erőfeszítéseivel. 

A szövetség elnöke úgy véli, több étterem is kénytelen bezárni, és noha akadnak, akik a kiszállításban bíznak, hosszú távon nem valószínű, hogy ez működőképes megoldást jelentene számukra. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019