hirdetés
Gazdaság

Elrendelték a szárnyasok zártan tartását

hirdetés
Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, ugyanis több európai országban is azonosították a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét vadmaradak esetében, amelyek vándorlási útvonala érinti hazánk területét is – hívja fel a figyelmet a Nébih.hu közleményben.
Elrendelték a szárnyasok zártan tartását
hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében ismertette, hogy jelenleg főleg a vadmadarakban van jelen a madárinfluenza-vírus, ám külföldön tenyésztett szárnyasállományokban is felütötte már a fejét az elmúlt hetekben.

Mivel a vándorló vadmadarak vonulási útvonalai Magyarország egész területét érintik, az országos főállatorvos a vírus megjelenésének veszélye szempontjából az ország egészét nagy kockázatúnak nyilvánította, s elrendelte a szárnyasok zártan tartását, amely

hirdetés

minden olyan állományra vonatkozik, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A madarakat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni, és a takarmány tárolásának is fedett helyen kell történnie. Az almot ugyancsak fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell tárolni.

A tenyésztőket és a gazdákat arra kérik, hogy teljeskörűen tartsák be az előírásokat, és gyakoroljanak felelős állattartói magatartást.

Aki azt érzékeli, hogy az állatai megbetegedtek, vagy felmerül ennek legkisebb gyanúja is, annak ezt haladéktalanul be kell jelentenie az állategészségügyi szolgálat felé, ellenkező esetben pedig kizárhatják őt az állami kártalanításból.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés