hirdetés
Gazdaság

Évi 68 kilogramm élelmiszerhulladékot termelünk fejenként Magyarországon

hirdetés
Október tizenhatodika az élelmezési világnap volt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet rá: az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is. A világnap alkalmából a Nébih megdöbbentő adatokat közölt arról, mennyi élelmiszer megy a kukába a magyar háztartásokban.
Kenyér
A pékáruk pazarlása igen gyakori jelenség (Forrás: pixabay.com / Couleur)
hirdetés

A Nébih közleménye szerint a globális élelmiszerellátási láncban a megtermelt élelmiszerek közel harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna válik hulladékká egy-egy évben, és a keletkező élelmiszerhulladék összesen 1,8 millió tonna körül mozog hazánkban is éves szinten a becslések szerint. 

Ráadásul az élelmiszerhulladék nagyobb része a háztartásokban keletkezik; a Nébih becslése szerint 2016-ban átlagosan fejenként évi 68 kilogramm élelmiszert pazarolt el egy-egy magyar ember. Ennek a fele volt olyan élelmiszerhulladék, amelynek keletkezését el lehetett volna kerülni némi odafigyeléssel.

hirdetés

Leginkább egyébként készételeket pazarlunk, a lista második helyén a pékáruk, állnak, amelyeket a zöldségek és gyümölcsök követnek. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019