hirdetés
Gazdaság

Fél évszázada a legrosszabb méztermésre számítanak ebben az évben

hirdetés
Sajnos az idei méztermés nem alakul valami jól a várakozások szerint, ez pedig alighanem a termék árában is érzékelhető lesz majd.
Méz
Még a napraforgó virágzása sem volt ideális... (Forrás: pexels.com / Ion Ceban)
hirdetés

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermésétől tartanak a méhészek az idei évben – írja az InfoStart.hu az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének az M1 csatornán adott nyilatkozata alapján.

Bross Péter szerint az átlagos termésnek csak a harmadát, negyedét sikerül elérni ebben az évben, és jövő év januárjára meglátása szerint már nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz.

hirdetés

A vásárlók is megérezhetik a rossz termés hatásait, hiszen például az akácméz és a hársméz az elmúlt hónapban 50 százalékkal lett drágább az előző évi árakhoz képest.

A napraforgó virágzása ugyan még tartogatott reményeket, azonban mivel gyakorlatilag „nem volt nyár”, és a napraforgó csak 25 fok feletti hőmérsékletnél termel nektárt, így ez a növény sem váltotta be a hozzá fűzött elképzeléseket. 

A hűvösebb nyári idő ahhoz vezetett, hogy míg a méhek átlagosan kettő, három hétig is tudnak gyűjteni más években a napraforgóról, addig most csak egy hétig volt erre lehetőségük. 

Bross Péter egyúttal kitért arra is, hogy ebben az évben is több száz méhész számolt be arról, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulást tapasztaltak a méhcsaládjaikban. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019