hirdetés
Gazdaság

Jó minőségű az idei dió, de meg is kell fizetni az árát

hirdetés
Az idei dió kiváló minőségű, azonban a tavalyinál átlagosan 10-15 százalékkal drágább lehet a dióburok-fúrólégy okozta károk miatt. Megijedni azért nem kell: a széles árintervallumban mindenki megtalálhatja azt a terméket, amelyet meg tud, szeretne vásárolni.
Dió
Drágul a dió, a minősége viszont kiváló (Forrás: pixabay.com / NickyPe)
hirdetés

Az idei évben közepes diótermés várható, már, a mennyiséget tekintve, ugyanis a minőség kiváló lehet – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alenöke az InfoRádióban nyilatkozva. 

A tavalyi évhez képest 10-15 százalékos drágulásra számíthatunk, elsősorban az úgynevezett dióburok-fúrólégy nevű kártevő miatt, amely elsősorban a nem kezelt, jellemzően kisebb szórványültetvényekben és a szabadon élő diófákban okozott igen jelentős károkat, főként a Dunántúlon. Mindez azért probléma, mert a dió egy jelentős része éppen ezekből az ültetvényekből kerül a fogyasztókhoz. 

hirdetés

Mérsékelheti esetlegesen az árakat, ha a főszezonban az átlagosnál több ukrán és román import dióbél érkezik Magyarországra, de ha a megszokott mennyiség érkezik, akkor mindenképpen emelkednek majd az árak. 

Mindez azonban nem jelenti, hogy a fogyasztók ne találhatnának olyan terméket, amelyet meg tudnak vásárolni, hiszen széles árintervallum jellemzi a diót, így nagyjából 2 ezer forinttól 4-5 ezer forintos kilónkénti ár mellett kapható a dióbél.

A tört dióbél általában olcsóbb, de aki jó minőségű, szép dióbelet szeretne venni például valamilyen étel díszítésére, annak többet kell majd fizetnie. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019