hirdetés
Gazdaság

Jócskán drágulhat a méz

hirdetés
Legalább ötven, de akár hetven százalékkal is emelkedhet a méz ára, mivel az idei év igen kedvezőtlenül alakult a méhészek számára. Mivel pedig a hazai méztermés egy jelentős részét adják el külföldre, az sem elképzelhetetlen, hogy jövő év elején már nem találkozunk hazai mézzel.
Méz
50-70 százalékkal is drágulhat jövőre a méz (Forrás: pixabay.com / PollyDot)
hirdetés

Az Országos Méhészeti Egyesület elnöke az InfoStart.hu szerint elmondta, hogy már július végén látható volt, hogy nagyon kevés méz terem majd idén Magyarországon, valamint Európában és Törökországban is. Utóbbi pedig a világ második legnagyobb méztermelője. 

Az előbbiek miatt 2021-ben a szabadpiacon – azaz a nagyban értékesítő méhészeknél – nem igazán lesz akácméz, termelőknél azonban megvan az esély rá, hogy sikerül beszerezni ezt a fajta mézet is.  Emellett a virágméz felvásárlási ára 40, az akácmézé pedig 60 százalékkal nő, és ehhez a 27 százalékos áfa és az infláció miatti költségtöbblet is hozzájön, aminek hatására a méz ára jövőre akár 50-70 százalékkal is nőhet. 

hirdetés

A lapnak az egyesületi elnök elmondta azt is, hogy míg egy átlagos évben itthon közel 10 ezer tonna méz fogy el, s exportra 15-20 ezer jut, addig idén ennek a mennyiségnek alig a felét sikerült csak betakarítani, valamint nem biztos, hogy a termelők nem külföldre adják majd el a mézet.

Az egyesület a mézfogyasztóknak azt tanácsolja a fentiek fényében, hogy próbálják az éves mézszükségleteiket egy-egy termelőtől beszerezni. 

Mindeközben az Agrárminisztérium államtitkára a portál szerint azt mondta, hogy a hazai ellátás biztonsága nem sérül a fagy, az aszály és a csapadékos időjárás hatásai miatt sem, hiszen Magyarországon egy főre vetítve közel 3 kilogramm mézet állítanak elő, s fejenként nagyjából egy kilogrammot fogyaszt egy átlagos magyar. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019