hirdetés
Gazdaság

Jól indult, de megtorpant az idei dinnyetermés

hirdetés
Hiába tűnt úgy egy ideig, hogy kedvező lesz a görögdinnye-termés, végül a túl sötét és hűvös nyár miatt a vártnál kevesebb gyümölcs termett.
Dinnye
A vártnál kevesebb dinnye termett (Forrás: pixabay.com / congerdesign)
hirdetés

A várt dinnyemennyiségnek csak a fele termett, az így jelentkező kiesést pedig a szokásosnál magasabb árak is csak részben tudták kompenzálni – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke azt mondta, hogy az alacsony termés oka főleg a kötések idején jelentkező hűvösebb, csapadékosabb idő, valamint a nyáron megszokottnál kevesebb fény következménye. 

hirdetés

A kedvezőtlen tényezők hatására a dinnye lassabban fejlődött, és miután már a korai fajtáknál is volt egy kéthetes csúszás, a szezon további részében sem alakultak jobban a dolgok. 

A terméskiesést ugyan némileg kompenzálták a szokottnál magasabb árak, azonban összességében így sem zártak jó évet a dinnyetermelők. Hiába tekinthető megfelelőnek az idei 60-70 forintos felvásárlási ár, a hozamok hektikussága miatt bizonyos termelők számára kifejezetten rosszul sikerült a szezon.

2014 és 2018 között a görögdinnye felvásárlási ára kilogrammonként 31-41 forint között volt, aminél a jelenlegi 60-70 forintos ár valamivel magasabb, s az export is beindult, olyan árakkal, amelyet a termelők zöme megfelelőnek tart. 

Idén a fő exportpiacot Csehország, Németország és a szomszédos országok jelentik.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019