hirdetés
Gazdaság

Kacsák tízezreivel fékeznék meg a sáskákat Kínában

hirdetés
Kína a tervek szerint 100 ezer kacsát szállít a szomszédos Pakisztánba annak érdekében, hogy ott megfékezzék a madarak segítségével a mezőgazdasági növényeket is nagyban károsító sáskákat.
Kacsa
A kacsák háromszor annyi sáskával képesek végezi egy nap alatt, mint például a tyúkok, de a rovarirtóknál is hatékonyabbak (Forrás: pixabay.com / Annette Meyer)
hirdetés

Kínai mezőgazdasági szakértők szerint egyetlen kacsa képes akár több mint 200 sáskát megenni naponta, és ezzel a rovarirtóknál is hatékonyabbnak bizonyulnak. 

Pakisztánban a rovarok miatt a múlt hónapban rendeltek el rendkívüli állapotot, miután több mint két évtizede nem látott mértékben felszaporodtak ezek a mezőgazdasági kártevők – írja a BBC

hirdetés

Mindeközben Kelet-Afrikában ugyancsak több millió sáska okoz jelentős károkat a szántóföldeken. 

A kínai kormány ezen a héten jelentette be, hogy szakértői csoportot küld Pakisztánba, hogy a sáskák ellen „célzott programokat” fejlesszenek ki. 

Lu Lizhi, a Csöcsiangi Mezőgazdasági Akadémia vezető kutatója szerint a kacsák „biológiai fegyvereknek” számítanak a sáskákkal szemben, s míg egy házityúk átlagosan napi 70, addig egy kacsa háromszor ennyi sáskával képes végezni. 

Ráadásul a kacsák szeretnek csoportban maradni, így könnyebb őket kezelni, mint ha ugyanolyan mennyiségű csirkéről lenne szó. 

Kína nyugati részén az elkövetkező hónapokban tartanak egy tesztet a kacsák alkalmazásával, majd pedig küldenek Pakisztánba is szárnyasokat, elsősorban a sáskákkal leginkább érintett területekre. 

Máskülönben viszont 2000-ben már volt rá példa, hogy mintegy 30 ezer kacsát szállítottak egy sáskákkal szennyezett területre Kínában a probléma kezelésére. 

Forrás: MTI


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019