hirdetés
Gazdaság

Kevesebb idén a diákmunkás

Ebben az évben a korábbiakhoz képest kevesebb diák vállal diákmunkát, de nyáron várhatóan ezúttal is többen dolgoznak majd közülük.

Kevesebb idén a diákmunkás
hirdetés

A fővárosban a diákok átlagosan bruttó 1200-1500 forintot kaphatnak a diákmunkáért óránként, azonban ebből az szja-n túl más járulékot nem vonnak le – számol be róla az InfoStart.hu Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet vezetője tájékoztatása alapján.

A járványhelyzet után azonban sok máshoz hasonlóan a diákok munkavállalási kedve is változott – míg korábban a diákok kétharmada vállalt egész évben hosszabb-rövidebb ideig munkát, addig tavaly a 8-10 ezerről 6-7 ezerre csökkent átlagosan a havonta foglalkoztatott diákok száma.

Természetesen ahogyan általában, úgy a nyári szezonban ismét többen vállalhatnak diákmunkát.

A legnépszerűbb szektoroknak a diákok körében a turisztika, a vendéglátás, a kereskedelem és a logisztika számítanak.

Az elmúlt években egyébként nem változott a fizetség, így Budapesten továbbra is 1200-1500 forintos órabérre számíthatnak a diákok, amiből csak a 15 százalékos személyi jövedelem adót vonják le.

Azok, akik legalább egy idegen nyelven beszélnek, ennél magasabb órabért is elérhetnek.

Göbl Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a munka megkezdése előtt legyen a felek között aláírt munkaszerződés, amelyben a munka leírása mellett a bruttó díjazást és a munkavégzés helyét is rögzíteni kell.

(A borítókép forrása: pixabay.com / PhotoMIX-Company)


hirdetés

További híreink