hirdetés
Gazdaság

Körkép: hogyan vásárolhatunk az egyes boltokban?

Az enyhítések mellett új szabály, hogy minden boltban csak 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. Ezt az egyes üzletek úgy szabályozzák, hogy kötelezően bevásárlókocsival, kosárral mehetnek be a vásárlók, amelyekből azonban csak meghatározott mennyiségűt helyeznek ki.

Körkép: hogyan vásárolhatunk az egyes boltokban?
hirdetés

A legtöbb áruházban a 10 négyzetméterenként egy vásárló aránynál maradnak, a Tesco viszont önként amellett döntött, hogy 15 négyzetméterenként egy vásárlót engednek csak be. Az üzletek többsége szerint nem okoz gondot a négyzetméteralapú korlátozás bevezetése.

A bevásárlókocsik és kosarak kötelező használatával szabályozza sok üzlet a bent tartózkodók számát, hiszen vásárlónként egy kosarat/kocsit kell venni (akkor is, ha egy család megy vásárolni – ilyen esetben minden családtagnál kell, hogy legyen egy kosár vagy kocsi), és csak annyit helyeznek ki ezekből, ahány vásárló az adott boltba betérhet egyszerre.

A Blikk körképe szerint az Aldi minden üzleténél kiírja az adott üzletben tartózkodók lehetséges számát, s csak a 14 év alatti gyerekek, a 65 év felettiek, illetve a fogyatékkal élő személyek kísérői nem tartoznak bele a négyzetméteralapú limitbe. A létszámot a fent vázolt megoldással tartják be – tehát csak meghatározott számú kosarat tesznek elérhetővé, akinek pedig nem jut, annak várnia kell arra, hogy valaki befejezze a vásárlást.

A Tesco 15 négyzetméterenként egy vásárlót enged be, azonban meghosszabbított nyitvatartással üzemel. A bejáratoknál figyelik, hogy csak a meghatározott számú vásárló mehessen be. Emellett továbbra is lehetőség van tőlük az online rendelésre is.

Hosszabb az Auchan nyitvatartása is, míg a Lidl a szükséges korlátozás mellett kézfertőtlenítőkkel és az előre nem csomagolt élelmiszereknél kihelyezett csipeszekkel növeli a védekezés hatékonyságát.

A Spar üzletekben fertőtlenítik a bevásárlókocsikat és a kosarakat, illetve fertőtlenítőállomásokat is kihelyeztek e célra. Akinek nincs maszkja, az ügyeletes üzletvezetőtől, a biztonsági őrtől, illetve az információs pultból kérhet egyet. A Spar üzletek is hosszabban tartanak nyitva.


hirdetés

További híreink
hirdetés