hirdetés
Gazdaság

Különös helyzet állt elő a sertéshúst illetően

hirdetés
Németország ugyan az EU egyik legnagyobb sertéshús-előállítója volt, azonban ezúttal a kínai exportpiacára nem számíthat – ehelyett az uniós piacon kell megpróbálkoznia a hús értékesítésével. Ennek egyik hatása, hogy valamelyest olcsóbb lett a sertéshús, azonban a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke reméli, nem borítják rá az olcsó importot a magyar piacra.
Különös helyzet állt elő a sertéshúst illetően
hirdetés

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint jelentős importnyomás jelentkezett a magyar sertéshús-piacon, miután a sertéspestis németországi megjelenése okán Kína bezárta kapuit a német sertéshús előtt – derül ki az InfoStart.hu cikkéből.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Németország az Európai Unió egyik legnagyobb sertéshús-előállító országa és exportőre volt korábban, ám ezúttal az általuk előállított mennyiség beszorult az uniós piacra, ami a zavar okozója.

hirdetés

„A helyzet néhány hét alatt 30 centes élőállat-árcsökkenést okozott itthon is”

– fogalmazott Éder Tamás, aki szerint olyan túlkínálat alakult ki, amely nyomja a piacot. Mégpedig azért, mert alacsony élősertésárak alakultak ki, nyomukban kisvártatva a fogyasztói árak csökkenésével.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy véli, nagy a nyomás a magyar kereskedőkön, hiszen az európai partnerek próbálják elhelyezni a beszorult, többletként megjelent húst az itthoni piacon is. Emiatt a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is arra kérik, hogy magyar sertéshúst vásároljanak.

Éder Tamás eddigi tapasztalatai szerint általánosságban megfogadták a kérésüket a kiskereskedők, s nem borították rá az olcsó importot a hazai piacra, sajnos azonban a nyomás fokozódásával együtt megeshet, hogy végső soron erre is sor kerül majd.

A decemberi időszak a hússzövetség elnöke szerint egyébként kiemeltnek számít, hiszen megnő a sertéshús-forgalom, ugyanakkor továbbra is remélik, hogy elsősorban magyar húst értesítenek majd a kiskereskedők, s a vásárlók is ezt részesítik majd előnyben.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés