hirdetés
Gazdaság

Magyarországon is kimutatták egy gazdaságban a madárinfluenza jelenlétét

hirdetés
A Komárom-Esztergom megyei Ácson egy nagy létszámú pulykatartó gazdaságban madárinfluenza jelenlétét mutatták ki. Előzőleg több régióbeli országban, így Szlovákiában és Lengyelországban is felbukkant már a vírus.
Pulyka
Egy pulykatartó telepen jelent meg a vírus (Forrás: pixabay.com / dios.anita-pwd-42)
hirdetés

Mind az 53 500 pulykát leölik az érintett ácsi gazdaságban, a gazdálkodó állami kártalanításra számíthat az intézkedés miatt – amely intézkedésnek a célja egyébként a Blikk oldalán olvasható hír szerint az, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. 

Az országos főállatorvos elrendeli az ország teljes területén a baromfik zártan tartását, ugyanakkor a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem történt emberi megbetegedés kontinensünkön, s a baromfi termékek biztonsággal fogyaszthatóak. 

hirdetés

A betegség gyanúját a pulykatartó telepen az keltette fel, hogy nagy mértékben megnőtt az elhullás, és bizonyos jellegzetes tüneteket is észleltek. A gyanút végül megerősítette a Nébih laboratóriumi vizsgálata is, azonban az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében a hatóság már a gyanú alapján is megkezdte a telep kiürítését. 

Egy három kilométeres védőkörzetben és egy tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben felkeresik az összes baromfitartó gazdaságot, ahol szükség esetén mintát is vesznek, valamint szállítási korlátozások is életbe lépnek. 

A baromfikat az érvényben lévő járványvédelmi előírás értelmében a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni, valamint fontos, hogy a takarmányt, almot is elzárva tartsák a gazdák. 

Legutóbb 2016-2017-ben volt Magyarországon madárinfluenza, a mostani is az akkor kimutatott vírustörzshöz hasonló.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019