hirdetés
Gazdaság

Megjelent a főváros környékén is a sertéspestis

hirdetés
Kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát a hétvégén öt elhullott vaddisznóban a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén, a Nébih közlése szerint az állategészségügyi szakemberek megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.
Vaddisznó
Több elhullott vaddisznónál is kimutatták a vírust (Forrás: pixabay.com / andreas N)
hirdetés

Az országos főállatorvos a sertéspestis megállapítását követően elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását, illetve az ilyenkor szükséges intézkedéseket - számol be róla az InfoStart.hu

Hasonló esetekben például sor kerül a fertőzött terület kijelölésére, illetve ezen belül a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területek kijelölésére is. 

hirdetés

Azt, hogy miként került a fertőzés a területre, járványügyi nyomozás deríti majd ki, ám feltehetőleg emberi közvetítéssel került oda a fertőzés, amelyet hazánkban eddig az érintett területtől távolabb figyeltek csak meg. 

A lap szerint az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik sertéspestissel súlyosan fertőzött területről érkeztek, de könnyen előfordulhat az is, hogy hazai fertőzött régióból hurcolták oda a betegséget.

A sertéspestis az emberre nem jelent veszélyt, ám gazdasági szempontból nagy károkat okozhat részben az érintett állományok leölésének szükségessége, részben pedig a gazdasági korlátozások révén. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019