hirdetés
Gazdaság

Megszülettek a home office-t érintő szabályok

hirdetés
A kormány a home office munkavégzéssel kapcsolatosan hozott új szabályokat, s rögzítik azt is, miként járulhatnak hozzá a munkáltatók a munkavállalók kiadásaihoz.
Home office
A munkáltatónak a biztonságos munkavégzés körülményeiről is tájékoztatnia kell a munkavállalókat (Forrás: pixabay.com / TeeFarm)
hirdetés

A rendelet szerint a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról, így az átmeneti szabályozás hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások talpon tudjanak maradni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt is – írja az InfoStart.hu Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának közlésére hivatkozva. 

Az ITM közleményéből kiderül, hogy a koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint sok területen bevált a távmunka, amely a foglalkoztatottak és a vállalatok számára is előnyös megoldást jelent.

hirdetés

Mint írják, a kormány rendelete értelmében a munkavállalók és a munkáltatók a veszélyhelyzet időtartama alatt a munka törvénykönyvének a távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak, s ez mindkét fél érdekeinek érvényesülését segíti.

A rendelkezés értelmében a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, és a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. Távmunkavégzés esetén a munkáltató költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, amely hozzájárulás mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka, vagyis aktuálisan 16 100 forint lehet. 

Fontos, hogy a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, amelyet a munkavállalónak figyelembe kell vennie a munkavégzés helyének megválasztásakor. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019