hirdetés
Gazdaság

Minőségi hibákat is találtak a debrecenik ellenőrzésekor

A debreceni húskészítményeket vizsgálta a Szupermenta program keretében a Nébih, s noha élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak a kolbászok, minőségi és jelölési hibák tizennyolc esetben kerültek a felszínre.

Minőségi hibákat is találtak a debrecenik ellenőrzésekor
hirdetés

Tizennégy nem csípős és hat csípős debrecenit ellenőriztek a Nébih szakemberei, amely termékek nyolc hazai üzletláncból kerültek a laboratóriumukba. Alapos vizsgálatot követően élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőnek találták valamennyi készítményt, és a mentes termékekben sem találtak allergéneket, minőségi és jelölési hibák azonban voltak – derül ki a szervezet közleményéből.

Két debreceninél a laboratóriumban kimutatták a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) és baromfifehérje jelenlétét, holott a csomagoláson ezek nem szerepeltek az összetevők között, s a helyszíni ellenőrzés során kiderült az is, hogy a berendezések nem megfelelő gyártásközi takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a sertéshúskészítményekbe.

Akadt több olyan húskészítmény is, amelyet csemege debreceni néven árusítottak, holott a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire” vonatkozó speciális előírásainak nem feleltek meg. A gyártókat ezekben az esetekben a hatóság arra kötelezte, hogy vagy a receptúrán változtassanak, vagy a termék nevét módosítsák, két terméknél kifejezetten jelentős volt az eltérés.

Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, de tizenegy esetben intézkedtek a Nébih szakemberei minőségi hibák miatt. Emellett a húsz termék közül tizenhétnél találtak jelölésbeli hibát, így például azt, hogy a tápértékjelölést nem táblázatos formában tüntették fel, vagy bizonyos összetevők lemaradtak, netán éppen hogy indokolatlanul szerepeltek a csomagoláson. Az érintett vállalkozókat figyelmeztették, és a hibák javítására kötelezték.

hirdetés

Nem maradt el ez alkalommal sem a kedveltségi tesz, amelyen szakértő, laikus és a gyártói/kereskedelmi oldalt képviselő kóstolók vizsgálták vak módszerrel a kolbászokat. Hat szempont, nevezetesen az alak-méret, a burkolat, az állomány-metszéslap, a szín, továbbá az illat és íz szerint értékelték a termékeket.

A nem csípős debrecenik közt első helyen végzett a Dárdás Csemege Debreceni, második lett a Tesco Csemege Debreceni, harmadik pedig a Zimbo Csemege Debreceni. A csípős debreceniknél a Spar Csípős Debrecei lett az első, a Pick Csípős Debreceni a második, az Aro Csípős sertés debreceni pedig a harmadik.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés