hirdetés
Gazdaság

Nagy bajt okozott a lehűlés a barackosokban

Jelentős károkkal számol a kajszi- és őszibarack ültetvényeken Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke a húsvét utáni, éjszakai fagyok miatt – írta meg a Világgazdaság.

Nagy bajt okozott a lehűlés a barackosokban
hirdetés

A lapnak a szervezet elnöke elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése is azt jelezte, hogy a múlt héten történt fagyok országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasokban.

Május közepéig pedig még előfordulhatnak újabb fagyok is, amelyek a később virágzó gyümölcsökben, így az almában, körtében, szilvában, meggyben, cseresznyében is károkat tehetnek.

Sajnos az idei már a harmadik olyan év, amikor tavaszi fagyok nehezítik meg a magyar gazdálkodók életét, ami miatt a gyümölcstermesztőknek nagy árbevétel-kiesésük volt. Ez a kárenyhítési alapból való kifizetések igénybevételét is megnehezíti számukra.

A NAK szerint az időjárás szélsőségesebbé válása, illetve a globális klímaváltozás komoly kihívásnak állítja elébe a kertészeti ágazatot is, így arra lenne szükség, hogy a kedvezőtlen hatásoknak fokozottan ellenálló gyümölcsfajtákat telepítsenek a gazdálkodók.

Az agrárkamara emlékeztetett rá, hogy a kormányzat az elkövetkező években kiemelkedő mértékű forrásokat biztosít a hazai agrárium fejlesztéséhez és a termelés hatékonyságának növeléséhez, aminek keretében sor kerülhet a hazai gyümölcsnemesítés újbóli megerősítésére is.


hirdetés

További híreink
hirdetés