hirdetés
Gazdaság

Nem sok jóra számíthatunk a szilva ügyében

hirdetés
Ahogyan több más gyümölcs esetében, úgy a szilvánál is az aszály és a fagykárok miatt marad el jelentősebben a várható termés a megszokott mennyiségtől.
Szilva
Elmarad a szilvatermés a megszokottól (Forrás: Pexels.com / Pixabay)
hirdetés

Az idei évben a megszokott termésnek – mintegy évi 65 ezer tonnának – csupán harmadára, nagyjából 23-32 ezer tonna szilvára lehet számítani – számol be róla az InfoStart.hu a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös termésprognózisa alapján.

Tavasszal sok volt a fagyos éjszaka, ezek száma térségenként akár 15-18 nap is lehetett, s így március 22-től egészen május közepéig több hullámban jelentkeztek a fagykárok a gyümölcsültetvényeknél. Ráadásul a szilvának nem kedvezett az aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás sem, amely sok termőhelyen volt tapasztalható.

hirdetés

A szilvaszezon egyébként ebben az évben is a korábban érő, dél- és közép-magyarországi termőhelyeken startolt el a legkorábbi fajtákkal, július első felében. Ha mégsem találkozunk ezekkel gyakran a boltokban, annak az az oka, hogy még csak kis mennyiségek kerültek a piacra – a hónap végén azonban a Casanska lepotica és a Stanley fajták szüretével elérkezhetünk majd a hazai szilvapiac csúcsára. E két fajta egyébként az összes termés 60 százalékát teszi ki nálunk. 

Az országban egyébként 6400 hektáron folyik szilva termesztése, a legjelentősebb termesztőkörzetek Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak, ahol a hazai termőfelületek mintegy 70 százaléka lelhető.

A nálunk megtermelt szilva 75-80 százalékát általában belföldi piacon értékesítik, exportra 20-25 százalék kerül. A termés nagyjából fele-fele arányban kerül a feldolgozóiparhoz, illetve a frisspiacra. Nálunk nem kifejezetten magas a friss szilvafogyasztás, ellenben az ipari feldolgozás, legyen szó akár lekvárról, pálinkáról vagy befőttről, továbbra is jelentős. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019