hirdetés
Gazdaság

A sertéspestis miatt egész Budát szigorúan korlátozott területnek minősítik

hirdetés
Mint ismeretes, a napokban számos vaddisznó hullott el az afrikai sertéspestis miatt Budakeszin, ahol már megkezdődött az állatok leölése is. Mostanra a Nébih is frissítette az interaktív sertéspestis-térképét, amelyről az derül ki, hogy Buda teljes területe, valamint Budapest agglomerációjának dunántúli fele tartozik a szigorúan korlátozott területek közé – számol be róla az InfoStart.hu a 444.hu és a magasles.reblog.hu alapján.
Sertés
A sertéspestis miatt a sertéstartóknak korlátozásokra kell számítaniuk (Forrás: pixabay.com / Pexels)
hirdetés

A lap felidézi, Bognár Lajos országos főállatorvos kedden az M1-en azt mondta, hogy megkezdődött a vaddisznók leölése Budakeszin, ahol korábban több száz, az afrikai sertéspestis miatt elhullott vaddisznó tetemét találták meg. A főállatorvos szerint emberi közvetítéssel jutott a területre a vírus, ugyanis a természetben még nincs jelen a betegség ezen a környéken, s nincs összefüggés a már fertőzött kelet-magyarországi területek és Budakeszi között.

Az InfoStart.hu a 444 cikke alapján felsorolta, milyen rendeletek vonatkoznak az országos főállatorvos ez év februárjában megszabott határozatában a szigorúan korlátozottnak nyilvánított területekre. 

hirdetés

Eszerint akit azon kapnak, hogy moslékkal etet, annak azonnal kiirtják a teljes állományát állami kompenzáció nélkül, és hasonlóra számíthat az is, aki a kültéren nevelt sertéseket nem veszi körbe kettős kerítéssel. A helyzet súlyosbodása esetén az illetékesek a szigorúan korlátozott területeken belül válogatás nélkül akár minden nem nagyüzemben tartott disznó leölése mellett is dönthetnek. 

Fontos elvárás az érintett területeken belül, hogy ahol sertést tartanak, ott kéz- és lábfertőtlenítőt használjanak, illetve a sertések tartására használt udvarrészbe és onnan ki csakis kerékfertőtlenítés után hajthatnak be járművek is. 

A sertésekhez kizárólag a gazdájuk, illetve gondozójuk mehet be, a tulajdonos pedig köteles részletes nyilvántartás vezetni az állatokkal kapcsolatba kerülő személyekkel


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019