Csizmadia György már kapott olyan mobillal készült videókat, amelyeken az látható, ahogyan a gyümölcsöket, zöldségeket éppen „átmagyarítják” – írja az InfoStart.hu.
Elmondása szerint a helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő például görög import epret vásárol a nagybani piacon, amelyre annak ellenére sem írja rá, hogy honnan van, hogy ez kötelező volna.
Márpedig ezzel a gyümölcstermelő szerint az is a probléma, hogy gyakran olyan áru jön be külföldről, ami ott valamiért nem kerülhetett a polcokra. Meglátása szerint az import sok esetben annak kockázatát rejti magában, hogy a gyümölcsöt olyan növényvédőszerrel kezelték, amely a magyar ellenőrzéseken megbukna.
Csizmadia György szerint nemcsak az epernél, de a görögdinnyénél és a fehér paprikánál is viszonylag jellemző az áruk „átmagyarítása”, utóbbit azonban a magyarországi termelők védjegyeztetik. Megjegyezte, a lebuktatást nehezíti, hogy hamar körbeér a híre a piacon annak, ha ellenőrzés van, így a rajtaütésszerű ellenőrzések hatékonyabbak lehetnének. Ez viszont emberhiány miatt nem igazán jellemző, és nem is nagyon lehetséges.
A vásárlók felismerhetik a frissen szedett, magyar epret a „frisseper-illatáról”, valamint érdemes jól a stand mögé nézni, hiszen gyanús lehet, ha ott külföldi feliratú dobozkák és ládák vannak. Ha pedig nem jó a gyümölcs íze, más termelőhöz érdemes menni, vagy akár panaszt is lehet tenni.