hirdetés
Gazdaság

Szabályozzák az otthoni munkavégzést

hirdetés
Hamarosan szabályozhatják a home office-t, ide értve azt is, hogy arról a munkavállalónak és a munkáltatónak meg kell egyeznie, valamint várhatóan a munkavégzéshez szükséges eszközöket is a munkáltatónak kell majd rendelkezésre bocsátania.
Otthoni munkavégzés
Több kérdést is egyértelműsíthetnek a módosításban (Forrás: pixabay.com / janeb13)
hirdetés

Egyoldalúan még a járvány esetleges felélénkülése esetén sem rendelhet el otthoni munkavégzést a foglalkoztató, hanem csak akkor kerülhet sor home office munkavégzésre, ha a felek ebben megállapodnak – írja a Magyar Nemzet a lap szerint már késznek tekinthető távmunkaszabályokról. 

A munka törvénykönyvének tervezett módosítása értelmében az otthoni munkáért akár rezsiátalányt is fizetnének, mely adómentesen 16 100 forint összegű volna, s a térítés összegéből a munkavállaló állhatná a gáz, a villany, a víz, illetve akár az internetszolgáltatás költségét is. 

hirdetés

A home office-t mindkét fél, vagyis a munkáltató és a munkavállaló is kezdeményezheti, és az alku miatt a szabályozás is rugalmas volna. 

Ugyanakkor fontos, hogy a munkáltatónak kell majd rendelkezésre bocsátania a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlen eszközöket. Ilyen lehet például a laptop, a különböző okoseszközök, a telefon, illetve nem irodai munka esetén a különféle alkatrészek, berendezések is. 

Hangsúlyos még a munka és a család közötti határ megteremtése is, amely a munkavállaló feladata, azonban tudni kell, hogy a munkáltató sem támaszthat irreális elvárásokat, kötelező digitális jelenlétet,

ilyen módon pedig akár „bújtatott túlórát vagy a munka kezdetének és végének egyoldalú, azonnali megváltoztatását”.

Újabb fontos kérdés lehet még a munkabalesetekkel kapcsolatos kérdések tisztázása, ám alapvetően amennyiben a munkavállalót munkavégzés közben, ám otthonában, a kötelezettségének teljesítéséhez köthetően éri valamilyen baleset, az munkahelyi balesetnek minősül.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019