hirdetés
Gazdaság

Szigorú ellenőrzés vár az unión kívülről érkező növényekre

hirdetés
A cél az, hogy ne jelenjenek meg újabb, idegenhonos kártevők a növényekkel együtt.
Gyümölcsök
Fokozottan ügyelnek rá, nehogy kártevők érkezzenek a növényekkel együtt (Forrás: pixabay.com / Markus Distelrath)
hirdetés

Az európai uniós hatóságok decembertől különösen szigorú ellenőrzésnek vetik alá az idegen országokból érkező növényeket, ezzel elejét véve annak, hogy nem őshonos kártevők jelenjenek meg, s kezdjenek elszaporodni itt is. A Magyar Nemzet cikke szerint a turisták sem ússzák meg a magukkal hozott növények vizsgálatát. 

Hogy mennyire fontos is lehet ez az intézkedés, azt jól példázza a márványpoloskák esete is. A lap felidézi, hogy az első példányokat csupán pár éve, 2013-ban regisztrálták hazánkban, és 2014 is még csak három ismert előfordulási helye volt, de azóta az egész országban tömegesen jelen van az egyébként Ázsiában honos állat. 

hirdetés

Az Európai Parlament és az Európai Tanács rendeletének értelében december tizennegyedikétől kezdődően a határ átlépésekor az unióból származó termékeket növényútlevélnek kell kísérnie, míg az unión kívülről származó növényeknek növényegészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. 

A NAK szerint a tűzifára, tranzitküldeményekre és fa csomagolóanyagokra is szigorú ellenőrzés vár majd, és a turisták sem ússzák majd meg a magukkal hozott növények ellenőrzését. Mindez nem véletlen, hiszen a kártevők behurcolásának szempontjából az egyik legnagyobb kockázatot az utasok poggyásza jelentheti. 

A kisebb határátkelőknél várhatóan a NAV ellenőriz majd, de a zárszolgálattal rendelkező átkelőkön a vámhatóság munkájába a növényvédelmi hatóság is bekapcsolódik. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019