hirdetés
Gazdaság

A szokásosnál kevesebb, de jó minőségű tök termett Vas megyében

hirdetés
Az átlagos töktermésnek csak valamivel több mint a felét takarították be ebben az évben Vas megyében, ugyanakkor jó hír, hogy a minőség ideális.
Tök
A termésmennyiség a szokottnál alacsonyabb, a minőség ideális volt (Forrás: pixabay.com / Manfred Richter)
hirdetés

A tökfélék termesztése szempontjából kedvezőtlen volt az idei időjárás, így például a „kései tavasz” miatt vetni is csak később lehetett, s aki mégis elkapkodta a vetést, annál ki sem kelt a növény, vagy ha igen, akkor tönkrement – mondta a Vaol.hu Vas megyei hírportálnak Horváth István termelő, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, 

hirdetés

„ha a reggeli talajhőmérséklet 10 fok alá megy, hiányos lesz a sor”.

A termelő szerint ebben az évben két-három hét késéssel, csak május 20. körülre vált ideálissá az időjárás, ráadásul a csapadékeloszlás is rossz volt, hiszen a csendes esők helyett záporok zúdultak a földekre, a sok víz pedig már nem tudott felszívódni, hanem elfolyt.

Ezt követte a nyáron tapasztalt több szárazsághullám, márpedig a töknek a melegen kívül csapadékra is szüksége van. 

Az előbb részletezett tényezők mellé jött, hogy a nagy meleg miatt néhol már rohadni kezdett a tök, így a betakarítással is sietni kellett.

A kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos nyolc mázsa helyett most csak ötöt tudott betakarítani, és a tökmagolaj-préselésnél is érezhető a különbség, hiszen most jóval kevesebb magot visznek az emberek bérfeldolgozásra, mint általában.

A gazdálkodó ugyanakkor elmondta, hogy a minőség nem feltétlenül függ a termésmennyiségtől. Az olaj akkor lesz jó, ha a magvak szép nagyok, a szemek nagyok, a zöldség héja pedig sötétzöld. 

„Az idén közepesen jó minőségű a tökmag. Akkor az igazi, ha nagyok a tökök és már mind sárga”

– fogalmazott a szakember.

Elmondása szerint azok, akik kézi magozással dolgoznak a zöld tököt is beérlelik, ám gépi betakarításnál az eszköz nem válogat, így ott csak a rostálás javíthat a minőségen.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019