Az élősertés árát a világpiac határozza meg, s a magyar árak szerződésekben vannak a nyugat-európai, kiváltképpen a német árakhoz kötve, márpedig a sertéspestis terjedésével nagy változás ment végbe a világpiacon, amelynek hazánkban is megérződik a hatása. Emellett fontos tényező a bérnövekedés és más kisebb költségelemek drágulása is – mondta a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva.
Éder Tamás szerint a húsipari cégek kénytelenek az árakat emelni az önköltségeik drasztikus emelkedése miatt, s így végső soron a magyar boltokban is magasabb árakkal lehet majd találkozni a sertéshúskészítmények esetében. A Hússzövetség elnöke úgy véli, hogy mivel nem időszakos problémák idézik elő a drágulást, így nem várható a helyzet változása rövid idő alatt, hanem akár évekig magasabb árszínvonalat lehet majd tapasztalni.
A szakember szerint még az sem jelentene megoldást, ha az ország az állomány növelésével önellátóvá válna – ilyen esetben is begyűrűzne egy hasonló világpiaci drágulás Magyarországra.