hirdetés
Gazdaság

Végre ehetünk a kedvelt gyümölcsből – nyakunkon az eperszezon

hirdetés
Csupa jó hírek érkeztek a szamócáról! Az enyhe télnek és tavasznak köszönhetően a legtöbb termelő jó minőségű, bőséges termésre számít – dacára még a fagyoknak is.
Szamóca
A hétvégén már találkozhatunk hazai eperrel a piacokon, boltokban (Forrás: pixabay.com / congerdesign)
hirdetés

Már a hétvégétől kapható lesz a friss magyar szamóca a piacok, zöldségesek és az áruházak kínálatában, s várhatóan egészen június közepéig-végéig találunk még a hazai termésből a polcokon – írja az InfoStart.hu a NAK közlése alapján. 

Egyelőre a piacokon főként a kilózott lédig kiszerelés fogy, s az áruházakban még a 250-500 grammos, zárt csomagolású termékeket lehet kapni, azonban van igény a 2 kilogrammos, „családi” csomagokra is. Ez utóbbinak talán a járvány okozta keresletváltozás az oka. 

hirdetés

A kereskedelmi forgalomba a magyar szamóca három fázisban érkezik, így először most hétvégére a részben fűtött fóliasátras termés, majd április végére, május elejére a bakhátas, fátyolfóliás földekről származó eper, végül pedig május közepére a szabadföldi szamóca érkezik. 

A tavalyi adatok alapján úgy látják, hogy az üzemi szamóca-termőterület közel 650 hektár területű, s az időjárás függvényében akár 8-10 ezer tonna gyümölcs is terem. Az országban lévő termőfelület nagyjából felén történik fóliasátras hajtatás. 

Idén is sok termelő készül „szedd magad” akció indítására, viszont ebben az évben ilyen esetben is be kell majd tartani az egészségügyi előírásokat. 

Akadnak olyan termelők is, akik házhoz szállítást indítanának, ám az alacsony üzemanyagárak ellenére ez nem tűnik gazdaságosnak az 500 grammos csomagok esetében. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019