hirdetés
Külföld

95 százalékban hatékony lehet a Moderna koronavírus elleni vakcinája

hirdetés
Az amerikai Moderna gyógyszergyártó új védőoltása akár 95 százalékos hatékonyságot is elérhet, ami a Pfizer védőoltásáénál is magasabb fokú hatékonyságot jelent. Állítják, a jelek szerint a készítmény biztonságos is, nemcsak rendkívül nagy hatékonyságú.
Védőoltás
Újabb hatékonynak ígérkező vakcináról tettek bejelentést (Forrás: pixabay.com / fernando zhiminaicela)
hirdetés

Az eredményekről nem sokkal azután számoltak be, hogy a Pfizer is bejelentette egy 90 százalék feletti hatékonyságú vakcina kifejlesztését. Mindezek fényében úgy tűnik, sikerülhet a világjárványt a védőoltások segítségével megzabolázni – írja a BBC.

Mindkét vállalat egy újszerű, kísérleti megközelítést alkalmazott az oltóanyaguk kifejlesztéséhez, s most már a Moderna is azt közölte, hogy a vakcinájuk engedélyeztetéséért folyamodik kérelemmel az elkövetkező hetekben. 

hirdetés

Az oltóanyagot az Egyesült Államokban tesztelték, s az emberek egy részének négy hetes különbséggel adtak be két dózist. Akkor elemezték az eredményeket, amikor a bevont 30 ezer ember közül 95-en megfertőződtek a vírussal. Ezen emberek közül kilencvenen voltak, akik nem kaptak oltóanyagot, és csak öten azok, akik igen, s az elemzés szerint a vakcina 94,5 százalékban nyújtott védelmet az embereknek. 

Tizenegy ember betegedett meg súlyosabban, közülük viszont senki nem kapott védőoltást. 

Ahogyan más, kísérleti fázisban lévő készítmények esetében, úgy ennél a vakcinánál sem lehet tudni, hogy meddig képes védelmet nyújtani, és egyelőre abban sem lehetünk biztosak, hogy vajon a vakcina hatására csak a tünetek nem jelennek meg, vagy az képes magát a vírus terjedését is megfékezni. 

Jó hír viszont, hogy a vakcina biztonságosnak tűnik, hiszen egyetlen komolyabb szövődményt sem jeleztek a tesztelés során, csupán néhány önkéntesnél jelentkezett fáradtság vagy fejfájás a vakcina megkapását következő időszakban. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019