hirdetés
Külföld

Az idősek esetében is igen hatékony a Pfizer vakcinája

hirdetés
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina a hírek szerint az időskorúak esetében is igen hatékony – mintegy 94 százalékban védelmet nyújt ezen korcsoportnál is a betegség kialakulása ellen.
Védőoltás
A Pfizer vakcinája hatékony lehet az idősek esetében is (Forrás: pixabay.com / Anna Tarazevich)
hirdetés

A gyártók újabb adatokat osztottak meg az első elemzésekből, s eszerint a készítmény minden korosztályú és etnikumú ember számára egyaránt magas hatékonyságú védelmet képes nyújtani – derül ki a BBC cikkéből. 

A közlemény szerint az Egyesült Államokban is kérvényezik majd a vakcina használatának engedélyezését.

hirdetés

Az oltóanyag teszteléséhez egyébként világszerte több mint negyvenegyezer embernek adtak be két dózist az oltóanyagból, s múlt héten közölték az elsődleges adatokat is, amelynek alapján legalább 90 százalékos hatékonyságot tulajdonítottak a készítménynek a koronavírus okozta megbetegedéssel szemben. 

Jó hír, hogy eközben komolyabb vagy túl gyakori mellékhatások sem jelentkeztek azoknál, akiket beoltottak a vakcinával. 

Nemrég egyébként az amerikai Moderna nevű gyógyszercég is igen ígéretes eredményekről tett bejelentést – az ő vakcinájuk az első elemzések alapján akár 95 százalékban is védelmet nyújthat a covid okozta megbetegedés ellen. 

Amíg azonban előbbi vállalat 95 koronavírusos megbetegedés adataiból szűrte le az eredményeket, a Pfizer és a BioNTech 170 fertőződés után vonta le következtetéseit. A 170 személy közül csak nyolc olyan volt, aki előzőleg kapott az oltásukból, ez pedig igen jó aránynak tekinthető. A vakcinával ellátottak között pedig nem volt, akinél súlyosabb lefolyású lett volna a betegség.

Enyhe mellékhatásként az önkéntesek nagyjából 2 százalékánál jelentkezett fejfájás vagy fáradtság, így egyelőre biztonságosnak is tűnik a készítmény. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019