hirdetés
Külföld

Az Oxford koronavírus elleni vakcinája 70 százalékban hatékony

hirdetés
Az Oxford Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina viszonylag jó eredményt hozott, hiszen hetven százalékban hatékonynak tűnik a nagy mintán végzett tesztek alapján. Ugyanakkor a Pfizer és a Moderna oltóanyagai 95 százalék körüli hatékonysággal kecsegtetnek, így az Oxfordé nem a legnagyobb hatékonyságú készítmény.
Az Oxford koronavírus elleni vakcinája 70 százalékban hatékony
hirdetés

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Oxford Egyetem oltóanyaga jóval olcsóbb, mint a két, fent említett gyógyszergyártó cég készítménye, így a világ legnagyobb részén valószínűleg elérhetővé válik majd az emberek számára – írja a BBC.

Ezáltal, még ha nem is a leghatékonyabb vakcina az Oxfordé, valószínűleg a világjárvány megfékezésében fontos szerephez jut, amennyiben használatát engedélyezik majd.

hirdetés

A megfelelő dózis alkalmazása mellett úgy vélik, az oltóanyag hatékonysága tovább növelhető volna, akár 90 százalék körülire is.

A kutatók a vakcinát mindössze tíz hónap alatt fejlesztették ki, miközben egy hasonló eljárás akár egy évtizedet is igénybe vehet normál esetben.

A vakcina tesztelésébe összesen 20 ezer önkéntest vontak be, akik fele az Egyesült Királyságban, másik felük pedig Brazíliában élt. Azok esetében, akiket beoltottak, csak 30 fertőződés fordult elő, míg a kontrollcsoport tagjai közül 101 személy fertőződött.

Összességében így 70 százalékos hatékonyságot nyújthat a vakcina a kutatók szerint, azonban amikor nagy dózist kaptak az önkéntesek, akkor 90 százalékra emelkedett a hatékonyság, szemben a 62 százalékkal, amely az alacsony dózis esetén volt megfigyelhető.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés