hirdetés
Külföld

Bennszülöttek lelőttek egy brazil szakembert, aki a törzsek védelmével foglalkozott

hirdetés
Egy magas beosztású brazil tisztviselő, aki az amazonasi törzsek szakértője volt, életét vesztette, miután őslakosok mellkason lőtték őt egy nyílvesszővel. Az ötvenhat éves szakember szerdán hunyt el Brazília északnyugati területének egy kieső zugában.
Amazonas folyó
A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Paula Nardini)
hirdetés

A férfi azért volt a környéken, hogy a bennszülöttek védelmével foglalkozó ügynökségnek végzett munkáját végezze, s szemtanúk szerint akkor támadták meg őt és munkatársait, amikor egy bennszülött csoporthoz közeledtek – számol be róla a BBC hírportálja. 

A támadás áldozatául esett Rieli Franciscatót rendőrök is kísérték, és noha ő is próbált fedezéket keresni egy jármű mögött, a nyílvessző mégis mellkason találta. A jelen lévő rendőrök ki tudták húzni a nyílvesszőt a férfi mellkasából, azonban amikor ezt megtették, a sértett megtett nagyjából ötven métert futva, majd élettelenül összeesett. A lövedék éppen a szíve felett találta el. 

hirdetés

Egy Gabriel Uchida nevű, a régióban tevékenykedő fotóriporter az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a Cautario folyóról elnevezett elszigetelt törzset tanulmányozta az utóbbi időben a megölt szakember. A fotóriporter szerint a törzs alapvetően békés, legalábbis eddig az volt, most azonban csak öt fegyveres férfi nézett szembe a rendőri kísérettel érkezett szakemberrel.

Nemcsak az Amazonas vidékén, de világszerte sok olyan bennszülött törzs van, amely agresszív fellépéssel reagál a területükre érkező idegenek jelenlétére, ugyanakkor ennek az is lehet az oka egy civil szervezet szerint, hogy az őslakosok nem tudnak különbséget tenni a valóban ellenséges és a számukra semleges vagy éppen kifejezetten jóakaratú „betolakodók” között.

Több bennszülött vezető panaszkodik például az illegálisan gazdálkodókra, bányászokra és a fákat illegálisan kivágó bűnözőkre, akik károsítják a területüket. Ráadásul az új elnök, Jair Bolsonaro megjelenésével ezek a problémák beszámolók szerint tovább erősödtek is ahelyett, hogy mérséklődtek volna.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019