Külföld

Brazíliában is új koronavírus-variáns jelent meg

hirdetés

Új koronavírus variáns jelent meg Brazíliában, ami miatt az Egyesült Királyság fel is függesztette az onnan érkező utazók belépését.

Brazíliában is új koronavírus-variáns jelent meg

Egy új koronavírus variánst fedeztek fel Brazíliában, amelyet korábban máshol még nem azonosítottak a világon. Korábban is jelentek már meg mutánsai a vírusnak, s ahogyan azok egy része, a brazil variáns is fertőzőbb az eredetileg ismert koronavírusnál – derül ki a BBC cikkéből.

Jelenleg több kisebb számban jelenlévő koronavírus variánst kísérnek figyelemmel a világ szakértői.

Ezek egyike az Egyesült Királyságban jelent meg, majd több mint ötven országba terjedt át onnan. (A napokban az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy három hazai esetben is kimutatták ezt az új mutánst.) Ezek kívül a Dél-afrikai Köztársaságban is kialakult egy új variáns, amely 20 másik országban bukkant már fel, s most Brazíliában is felfedeztek egy addig sehol nem azonosított variánst, amelynek máshol való előfordulásáról egyelőre nem sokat tudni.

Jelenleg nem pontosan ismert, hogy miként fejlődtek ki az új variánsok, azonban általánosságban akkor történnek mutációk, amikor a vírusok lemásolják önmaguk genetikai anyagát, illetve tovább terjednek. Ez nemcsak a koronavírus esetén van így, hanem minden vírusra jellemző folyamat.

A három ismertté vált új variáns esetében egy olyan fehérjetüskén történt módosulás, amellyel a vírus az emberi sejtekhez kapcsolódik. Ezen a módon a vírus gyorsabban terjed, s fertőzőbb. Úgy tűnik továbbá, hogy a dél-afrikai mutáns esetében jelentősebb változások mehettek végre, mint a brit mutánsnál.

Ennek oka, hogy a dél-afrikai variáns nemcsak ugyanazt a módosulást viseli magán, mint a brit, de emellett olyan változásokon is átesett, amelyek akár a vakcinák hatékonyságát is befolyásolhatják, mivel a vírus az antitesteket hatékonyabban kerülheti el.

A brazil variánst először júliusban fedezték fel négy Japánba tartó turistánál, s e variáns inkább a dél-afrikaira hasonlít abban, hogy három lényegi változás is van nála.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés