hirdetés
Külföld

Bűnösnek találták a George Floyd halálát okozó volt rendőrt

Bűnösnek találta a bíró a korábban – az eset idejében még – rendőrként dolgozó férfit George Floyd meggyilkolásában. Az afroamerikai férfi halála rendőri intézkedés során következett be tavaly Minneapolisban, s Derek Chauvin rendőrt vádolták meg annak okozásával.

Bűnösnek találták a George Floyd halálát okozó volt rendőrt
hirdetés

A negyvenöt éves Derek Chauvin egy kamerafelvétel tanúsága szerint George Floyd nyakára térdelt több mint kilenc percen át, miközben tavaly májusban őrizetbe próbálták venni az afroamerikai férfit – számolt be róla a BBC.

A videó nyilvánosságra hozatalát követően futótűzként terjedt, és sokan tekintették meg, miközben világszerte tüntettek a rasszizmus és a túlzó rendőri fellépés ellen.

A bíróságon Derek Chauvint emberölésben találták bűnösnek, óvadékát visszavonták, s letartóztatták. Várhatóan két hónapon belül megszületik az ítélete is – ami akár több évtizednyi börtön is lehet.

A tizenkét tagú esküdtszék alig egy nap alatt meghozta döntését a három hete tartó per nyomán.

Többen a bíróság épülete előtt várták az ítéletet, és százak ünnepelték a bíró döntését, mihelyst az kitudódott.

Ben Crump, a Floyd család ügyvédje az Egyesült Államok „történelmi fordulópontjának” nevezte az ítéletet.

Joe Biden amerikai elnök, valamint Kamala Harris alelnök rögvest az ítélet megszületését követően felhívta Floyd családját, s megjegyezte, legalább némi igazság már született, ám sokkal többet terveznek tenni. A mostani döntés elmondása szerint a „rendszerszintű rasszizmus” kezelésének csak az első lépése volt.

Később, egy televíziós közvetítésben az elnök megjegyezte, hogy „a teljes nemzet lelkén” jelent foltot a szisztematikus rasszizmus.


hirdetés

További híreink
hirdetés