hirdetés
Külföld

Elengedték a nantes-i tűzzel összefüggésben kihallgatott önkéntest

hirdetés
Egy önkéntest kihallgattak a nantes-i Saint-Pierre-et-Saint-Paul székesegyházban kialakult tűzeset miatt, azonban később szabadon engedték őt.
Nantes-i székesegyház
A szerkezet károsodását sikerült megelőzni (By Pymouss44 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3458012)
hirdetés

A katedrálisban szombaton délelőtt csaptak fel a lángok, amelyek károkat okoztak az ólomüveg ablakokban, valamint az orgona szinte teljesen megsemmisült. A korábban őrizetbe vett harminckilenc éves ruandai menekültre bízták a feladatot, hogy a tűzeset előtti napon este bezárja az épületet. 

A nantes-i ügyész azt mondta, hogy a férfit vasárnap este szabadon engedték. Pierres Sennès közlése szerint a hatóságok célja az volt, hogy tisztázzanak bármilyen lehetséges következetlenséget, s a férfi kihallgatása egy „normál eljárás” kereteiben zajlott.

hirdetés

Az érintett önkéntest egyelőre nem nevezték meg. 

Az ügyész egyébként szólt arról is, hogy meglátásuk szerint gyújtogatás okozta a tüzet, s a helyszínen három ponton alakultak ki tüzek. Az esettel összefüggésben vizsgálatot indítottak.

Quentin Chabert, a menekült férfi ügyvédje még a kihallgatás idejében elmondta, hogy semmi sem utal arra jelen szakaszban, hogy védence összefüggésbe hozható volna a tűzesettel, a nyomozás pedig „mindenki, s kifejezetten védence jogai tisztelete mellett” kell, hogy folyjon. 

Jean-Charles Nowak, a templom gondnoka egy helyi lapnak elmondta, hogy a ruandai menekült férfit egy nagyon kötelességtudó embernek ismerte, aki sokat szenvedett saját hazájában, mielőtt több éve Franciaországba ment volna. Helyi tisztviselők elmondása alapján a gondnok megjegyezte, a férfi a vízuma hosszabbítását tervezte. 

Hozzátette azt is, egyetlen pillanatig sem tartotta elképzelhetőnek, hogy ő gyújtotta volna fel a székesegyházat, mivel azt szerinte a férfi nagyon szereti.

Szerencsére a tüzet még az előtt sikerült megfékezni, hogy a székesegyház épületében nagyobb károk keletkeztek volna. 

(BBC)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019