hirdetés
Külföld

Elérte Louisiana partvidékét a Laura hurrikán

hirdetés
Elérte Louisiana partvidékét a Laura hurrikán, ahol extrém széllökésekkel és villámárral okoz életveszélyt az amerikai nemzeti hurrikánközpont tájékoztatása szerint.
Vihar
Komoly vihardagályokat is okoz a hurrikán (Forrás: pexels.com / Ray Bilcliff)
hirdetés

Az erőssége alapján négyes kategóriába sorolt hurrikán életveszélyes vihardagállyal, villámáradásokkal és akár 240 km/órás szelekkel érkezett meg az amerikai állam partvidékére a BBC beszámolója szerint.

Amennyiben nem csitul a szél ereje, úgy a Mexikói-öbölnél valaha tomboló legerősebb hurrikánok egyike lehet. Közeledte miatt Texas és Louisiana lakosságának egy részét arra kérték, hogy hagyják el otthonaikat – összesen félmillió embert érint ez az óvintézkedés. 

hirdetés

A Laura hurrikán kevéssel helyi idő szerint éjfél után érte el a szárazföldet a louisianai Cameron környékén, s az amerikai nemzeti hurrikánközpont arra hívja fel a figyelmet, hogy aki továbbra is a „katasztrofális” vihar útjának környékén maradt, sürgősen helyezze magát biztonságba az ablakoktól távol egy megerősített belső szobában – akár asztalok, erős bútorok alá bújva, s a fejet és testet párnákkal, matracokkal védve. 

Csütörtökön Louisianában közel 270 ezer háztartás maradt áram nélkül, Texasban pedig mintegy 65 ezer házat érintő áramkimaradások voltak. 

A televízió által közvetített felvételeken igen heves esőzés és hatalmas erejű szél tombolása látható a Louisiana délnyugati részénél fekvő Charles-tó partjainál.

A Laura és a Marco hurrikán korábban a Karib-térségben okoztak károkat, ahol huszonnégy ember életét is vesztette. Noha tartani lehetett attól, hogy Louisianában egymást követi majd a két hurrikán, a Marco ereje közben lecsökkent annyira, hogy immár „csak” egy nagy erejű trópusi viharnak nevezhető. 

Nem úgy a Laura, amely viszont csakhamar hármas kategóriáról négyes kategóriájú hurrikánná erősödött, mivel 24 óra alatt 70 százalékkal nőtt az ereje. Mostanra már közel van ahhoz, hogy ereje alapján az ötös kategóriába sorolják, ami azt jelentené, hogy akár 254 km/órás széllökéseket is hozhatna. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019