Külföld

Engedélyezték az egydózisos vakcinát az Egyesült Államokban

Az amerikai szabályozó hatóság elfogadta az egy dózissal beadható, a Johnson&Johnson által kifejlesztett vakcinát. Ez az országban már a harmadik elfogadott és alkalmazható készítmény.

Engedélyezték az egydózisos vakcinát az Egyesült Államokban
hirdetés

A most elfogadott védőoltás egy költséghatékonyabb alternatívája lehet a Pfizer és a Moderna védőoltásainak, amelyet könnyebben, normál hűtő-hőmérsékleten lehet tárolni.

A BBC a tesztek adataira hivatkozva azt írja, hogy az egydózisú vakcina a súlyos megbetegedést megakadályozta, illetve a középsúlyos eseteket is számítva, a megbetegedést 66 százalékos hatékonysággal megelőzte.

hirdetés

A vakcinát a belga Janssen vállalat gyártja. A cég vállalta, hogy június végéig 100 millió dózist bocsát az Egyesült Államok rendelkezésére, amelyek közül az első adagokat már jövő hét elején leszállíthatják.

Az Egyesült Királyság, Kanada és az EU ugyancsak rendelt a vakcinából, és a Covax nevű kezdeményezés keretében az alacsonyabb jövedelmű országok számára is 500 millió dózist küldenek.

Joe Biden szerint bátorító fejlemény az új, egydózisú vakcina rendelkezésre állása, ám egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy még „nincs vége a küzdelemnek”. Emiatt arra kérte honfitársait, hogy továbbra is tartsák be a higiéniás és egyéb javaslatokat és szabályokat a járvány megfékezésének érdekében.


hirdetés

További híreink
hirdetés