hirdetés
Külföld

Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát tesztelt

Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, amely elvileg Japán számos területét is el tudná érni – írja a BBC a helyi állami média hétfői közlése alapján.

Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát tesztelt
hirdetés

A hétvégi tesztek során a KCNA hírügynökség beszámolója szerint mintegy 1500 kilométert is megtettek a rakéták, s mindez arra utal, hogy Észak-Korea az országot sújtó élelmiszerhiány és gazdasági válság ellenére továbbra is újabb fegyverek fejlesztésén dolgozik – olvasható a BBC hírében.

Az amerikai honvédelem szerint az újabb rakétatesztek fenyegetést jelentenek a nemzetközi közösségre, valamint az Észak-Koreához közeli Japán is „jelentős aggályokkal” követi nyomon a fejleményeket.

Az egyik rakétát a helyi sajtóban megjelent fotók egyikén egy járműről indították útjára, a második pedig vízszintesen repült a felvételen. A koreai KCNA hírügynökség beszámolója szerint a rakéták „nagy jelentőségű stratégiai fegyverek”.

A beszámoló szerint szombaton és vasárnap hajtották végre a rakétateszteket, s a rakéták elérték a céljukat, mielőtt vízbe csapódtak volna az Észak-Korea területéhez tartozó óceáni területen.

Egy elemző szerint az első olyan hosszú hatótávolságú rakétáról lehet szó, amely képes nukleáris robbanófej hordozására is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előzőleg már megtiltotta Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták tesztelését, ezúttal azonban cirkálórakétákat tesztelt az ázsiai ország, amitől nincsenek eltiltva. A Biztonsági Tanács a cirkálórakétákat kisebb fenyegetésnek tartja, mint a cirkálórakétákat.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Peter Anta)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés