hirdetés
Külföld

Győzött a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság párt Lengyelországban

hirdetés
A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság a vasárnapi választásokon győzelmet ért el. A részleges feldolgozottság mellett közölt adatok szerint a párt a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, amely elegendő volt arra, hogy növelje többségét a parlament alsó házában.
PiS-találkozó
A lengyel PiS nyerte a választásokat (By Elekes Andor - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53165623)
hirdetés

A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció a szavazatoknak nagyjából a negyedét szerezte meg. 

A Jog és Igazságosság (PiS) nemcsak a lengyel bírósági rendszer reformjával kapcsolatos eltérő nézéspontjuk miatt, de az azonos nem iránt érdeklődők jogaival összefüggésben is vitába száll az Európai Unió szerveivel. 

hirdetés

Jaroslaw Kaczynski, a párt vezetője a varsói pártközpontban kijelentette:

„Győzelmet arattunk. Négy év kemény munka vár ránk. Lengyelországnak nagyobb változásra van szüksége, és a jó irányba kell változnia”.

A hétfői, még továbbra sem végleges eredmények azt mutatják, hogy a korábbinál még valamivel nagyobb a PiS előnye, hiszen eddig a 460 fős alsóházban 231 képviselőjük volt, s úgy tűnik, most ennél is több képviselőjük szerzett ott mandátumot. 

Mindeközben az exit pollok szerint a részvétel a voksoláson meghaladta a 60 százalékot.

A harmadik helyen egyébként a jelenlegi adatok alapján a baloldali Lewica (Egyesült Baloldal) áll, amely a négy évvel ezelőtti helyzethez képest tulajdonképpen ugyancsak fejlődést könyvelhet el, mivel akkor a baloldal töredezettsége miatt a baloldali pártok mandátumaik nagy részét elvesztették. 

A baloldali egyesülés egyik vezetője azt mondta:

„Visszatérünk a parlamentbe. Visszatérünk oda, ahová a lengyel baloldal mindig is tartozott”.

A lengyel választások egyik, ha nem a legnagyobb kérdése a saját nemükhöz vonzódó személyek jogainak kérdésköre volt. A PiS továbbra is veszélyeztetve érzi a melegjogok által a hagyományos lengyel családokat és értékeket. 

Lengyelországot egyébként bírósági rendszere reformja miatt érték bírálatok, ugyanis vélekedések szerint a változásokkal a Legfelsőbb Bíróságot politikai ellenőrzés alá vehetik. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019