hirdetés
Külföld

Igen hatékony lehet egy ígéretes koronavírus elleni vakcina-jelölt

hirdetés
Az első hatékonynak látszó koronavírus elleni vakcina a koronavírusos megbetegedések több mint 90 százalékát képes megelőzni az elsődleges elemzések szerint.
Oltás
Két dózis után 90 százalékos a védettség, az viszont még kérdés, hogy meddig... (Forrás: pixabay.com / Katja Fuhlert)
hirdetés

Az oltóanyagot kifejlesztő Pfizer és BioNTech úgy fogalmaztak, hogy ez „egy nagyszerű nap a tudomány és az emberiség számára” – írja a BBC.

A vakcinát eddig már 43 500 emberen tesztelték összesen hat országban, és eddig nem voltak olyan jelzések, hogy esetlegesen ne volna biztonságos. A vállalatok a tervek szerint kérik majd, hogy rendkívüli jóváhagyást kapjon a készítmény, s így már a hónap végére engedélyezhetnék a használatát. 

hirdetés

A BBC szerint a megfelelő koronavírus elleni terápiák és oltóanyagok jelenthetik a kulcsot ahhoz, hogy visszatérhessen az életünk a megszokott kerékvágásba, s jó hír, hogy miközben mintegy tíz vakcinajelölt van már az utolsó, harmadik fázisában a tesztelésnek, ez a készítmény ugyancsak ott tart, és érdemi eredményeket sikerült elérni vele. 

Az oltóanyag készítése egy teljesen újszerű megközelítésen alapszik, melynek lényege, hogy a vírus genetikai kódját juttatják a készítménybe, s ezzel edzik az emberek immunrendszerét. 

Korábbi tesztek során úgy tűnt, hogy a vakcina felkészíti az emberi szervezetet mind az ellenanyagok termelésére, mind pedig arra, hogy az úgynevezett T-sejtek támadják a koronavírust. 

Az optimális eredményhez két oltást kell beadni, három hetes különbséggel. A készítmény tesztelését az Egyesült Államokban, Németországban, Brazíliában, Argentínában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Törökországban végezték, s úgy figyelték meg, hogy a második dózis beadása után már 90 százalékos védettséget értek el az alanyoknál. 

A Pfizer úgy véli, hogy még ebben az évben 50 millió adagot tud előállítani a vakcinából, jövőre pedig akár 1,3 milliárd adagot is rendelkezésre tudnak bocsátani. Technikai szempontból azonban kihívást jelent, hogy igen hideg, -80 Celsius-fok alatti hőmérsékleten lehet csak tárolni a készítményt. 

Azt még egyelőre ugyancsak nem tudni, hogy meddig tart a védőoltás nyújtotta védettség.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019