hirdetés
Külföld

Indiában is engedélyezték a Sputnyik V alkalmazását

Indiában harmadik vakcinaként jóváhagyták az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását, miután az ottani második járványhullám számos emberéletet követelt, s ezt igyekeznek megfékezni.

Indiában is engedélyezték a Sputnyik V alkalmazását
hirdetés

Az orosz Szputnyik V vakcina a tapasztalatok alapján biztonságos, és az Oxford és AstraZeneca védőoltásához hasonló mechanizmussal dolgozik, amely utóbbit Indiában Covidshield néven gyártanak – idézi fel a BBC.

A The Lancet nevű orvosi lap szerint 92 százalékos védettséget nyújthat az orosz vakcina, amely azt a két másik engedélyezett készítményt egészíti ki, melyekből India már több mint 100 millió dózist adott be lakosságának.

India éppen röviddel azt követően engedélyezte az újabb vakcinát, hogy a koronavírus halálos áldozatainak számát illetően – Brazíliát megelőzve – a második lett a világon.

A terv az, hogy 250 millió embernek, akik egyfajta „elsőbbségi” csoportba tartoznak, még július végéig be tudják adni valamelyik készítményt – csakhogy szakértők szerint a jelenlegi ütemmel számolva nincs nagy esély ennek a célnak a teljesülésére.

A Sputnyik V vakcina egyik különlegessége egyébként, hogy két dózisához eltérő – de természetesen egyaránt ártalmatlanított – vektorvírusokat alkalmaznak, ami az immunrendszert jobban serkentheti, mint ha mindkét adagnál egyazon vektorral dolgoznának.

A védőoltás egyelőre biztonságosnak mutatkozik, és legfeljebb csak enyhébb mellékhatásokat figyeltek meg, úgy mint némi hőemelkedést vagy a karban jelentkező fájdalmat. Ehhez az oltáshoz kötődően nem jegyeztek fel egyetlen halálesetet vagy súlyos mellékhatást sem.

Oroszország és hazánk mellett egyébként már Argentínában, a palesztin területeken, Venezuelában, Iránban és az Egyesült Arab Emírségekben is használják a Szputnyik V vakcinát.


hirdetés

További híreink
hirdetés