hirdetés
Külföld

Japánban ismét „idegen anyagot” találtak egy adag Moderna vakcinában

Újabb adag Moderna vakcina használatát függesztette fel Japán, miután az egyik ampullában idegen anyagot találtak.

Japánban ismét „idegen anyagot” találtak egy adag Moderna vakcinában
hirdetés

Egy gyógyszerész lett figyelmes arra, hogy az általa alkalmazni kívánt ampullában több fekete szemcse is található – írja a BBC a helyi hatóságok közlése alapján.

Mintegy 3790 embert már beoltottak abból az adagból származó vakcinákkal, amelyben a szennyeződött ampullát találták, azonban a még fel nem használt adagokat egyelőre félretették.

Alig egy hete egyébként ugyancsak Japánban mintegy 1,63 millió adag Moderna vakcina használatát függesztették fel szennyeződés miatt. Most a vakcinák japán forgalmazója visszahívta az újabb érintett adagba tartozó, szennyeződésgyanús ampullákat is.

A helyi sajtójelentések szerint nincs bizonyíték arra, hogy a szennyeződésgyanús vakcinaadagok használata bármilyen egészségügyi kockázatot is rejtene.

A japán forgalmazó közölte, hogy csak múlt héten három adagnyi Moderna készítmény használatát függesztették fel, miután az 560 ezer ampullát tartalmazó adagokban akadtak olyan ampullák, amelyekben idegen anyagra lettek figyelmesek.

A vakcinákat gyártó Rovi nevű spanyol vállalat közleményében esetleges spanyolországi gyártósori hibát feltételez a szennyeződés okaként, azonban jelenleg is vizsgálják, hogy mi lehetett a baj.

A japán egészségügyi miniszter közben közölte, hogy volt olyan eset is, amikor a vakcinába került idegen anyag a helytelenül az ampullába helyezett tű miatt jelent meg a beadásra előkészített készítményben.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Vinzenz Lorenz M)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés