hirdetés
Külföld

Kanadában minden szál cigarettát figyelmeztető felirattal látnak el

Egészségügyi figyelmeztető üzenettel látnak el minden egyes szál Kanadában forgalmazott cigarettát a kedden hatályba lépő új szabályozás első intézkedése alapján - írta hírportálján kedden a The Guardian.

Kanadában minden szál cigarettát figyelmeztető felirattal látnak el
hirdetés

A cigarettaszálakon olvasható feliratok - mint a "méreg minden szippantásban" vagy "a cigaretta impotenciát okoz" - a kanadai kormány szerint lehetetlenné teszik, hogy a dohányosok elkerüljék az egészségügyi figyelmeztetéseket.

A héten hatályba lépő, a dohánytermékek megjelenését, csomagolását és címkézését érintő rendeletek egyike a csomagoláson elhelyezett figyelmeztetések méretét szabványosítja, és előírja, hogy a dobozok felületének legalább 75 százalékát kell lefedniük.

A kormány fokozatosan szigorodó intézkedések sorát vezeti be a következő két évben a dohányzás visszaszorítására, amely évente 48 ezer kanadai halálát okozza.

A kanadaiak mintegy 13 százaléka dohányzik, ami a kormány szerint évente több mint hatmilliárd dollárjába kerül az állami egészségügyi rendszernek.

hirdetés

Noha 1965-ben még a kanadaiak mintegy fele cigarettázott, a dohányzók aránya folyamatosan csökkent, ahogy a közvélemény egyre jobban megismerte a dohányzás veszélyeit.

A dohánytermékek értékesítésére, használatára, adóztatására és reklámozására vonatkozó szövetségi és tartományi szabályozások szintén a dohányzók arányának csökkenéséhez vezettek minden korcsoportban.

Kanada volt az első a világon, amely 2001-ben előírta a cigarettagyártóknak, hogy a cigarettacsomagokra képi figyelmeztetéseket helyezzenek el. A beltéri dohányzást még abban az évtizedben betiltották.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés