hirdetés
Külföld

Kínában is halálos áldozatokat követelő áradások voltak

A heves esőzések súlyos áradásokhoz vezettek Kína középső területén, amelyek miatt sokaknak el kellett menekülniük az otthonaikból, valamint víz alá kerültek nagyobb utak is. Legalább tizenkét áldozata is van az árvizeknek.

Kínában is halálos áldozatokat követelő áradások voltak
hirdetés

Honan tartományban több mint tízezer embert evakuáltak menedékhelyekre, miután rekordmennyiségű csapadék zúdult le. Csengcsou városban az áradások kezdete óta legkevesebb tizenkét ember vesztette életét a hatóságok szerint, de több másik városban is nehézségeket okoz a sok csapadék. Így például volt, ahol utakat kellett lezárni, vagy éppen repülőgépjáratokat mondtak vissza.

A mintegy 94 millió embernek otthont adó Honan tartomány a legmagasabb veszélyjelzést adta ki a szokatlanul sok csapadékot hozó esős évszak beköszöntével - derül ki a BBC cikkéből.

Az áradáshoz több tényező is hozzájárult, azonban már a globális klímaváltozással együtt melegedő légkör hatásai is közrejátszanak abban, hogy egyre gyakoribbak az extrém esőzések.

A közösségi oldalakon az áradásról megosztott képeken látható, hogy egész utcák kerültek víz alá, míg autókat és törmeléket sodor magával a száguldó víztömeg.

Az aggályokat tovább növeli, hogy egy nagyobb gát is átszakadhat, amely a korábbi viharos során rongálódott meg. A helyszínre katonákat küldtek ki, azonban közleményben figyelmeztettek rá, hogy lényegében „bármely pillanatban” összeomolhat a gát.

Egyelőre nem tudni, hogy az elárasztott területeken hányan várhatnak még segítségre, de több száz embert már kimenekítettek.

A szélsőséges időjárás az évtizedek óta a környéken élőket is meglepte, ami nem is csoda, hiszen általában egy teljes év alatt hullik le annyi csapadék, mint ami most egyszeriben rázúdult a területre. Ráadásul az elkövetkező huszonnégy órában sem lehet arra számítani, hogy elállna az esőzés.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Hans Braxmeier)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés