Külföld

Már száznál is többen meghaltak egy ecuadori börtönkonfliktusban

Legkevesebb 116 ember meghalt, amikor egy ecuadori börtönben verekedés tört ki rivális bandák között.

Már száznál is többen meghaltak egy ecuadori börtönkonfliktusban
hirdetés

Több fogvatartottat lefejeztek az erőszakos események során, míg másokat lelőttek. Ez Ecuador eddigi egyik legtöbb áldozatot követelő börtönkonfliktusa, amely kedden vette kezdetét Guayaquil börtönében - írja a BBC.

Fausto Buenaño helyi rendőrségi vezető azt mondta, hogy a fogvatartottak egy részénél gránátok is voltak, amelyeket használtak is. Összesen mintegy négyszáz rendőr munkája kellett ahhoz, hogy a nemzetközi kábítószer-kereskedő bandákhoz köthető elítéltek „háborúját” megfékezzék a létesítményben.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a lázongást befolyásos mexikói, azonban már Ecuadorban is tevékenykedő drogbandák utasítására kezdték meg.

A helyzetet egyébként érthető módon „szörnyűnek” ítélte meg a börtönigazgató, aki szerint szerdán délután két órára sikerült helyreállítani a rendet az intézményben, azonban később is több holttestet találtak még.

hirdetés

Ez egyébként nem az első hasonló eset volt Ecuadorban, hiszen februárban 79 elítélt halt meg a drogbandák tagja között kitört börtönkonfliktus során. A keddi eseményeknek ugyanakkor ennél is több áldozata volt.

Az érintett börtönt egyébként az ország egyik legveszélyesebbikeként tartják számon. Annyit már tudni lehet, hogy egy résen átbújva jutottak át a fogvatartottak a börtön másik szárnyába, ahol a rivális bandák tagjaira támadtak.

A halálos áldozatok mellett több mint nyolcvanan megsérültek, viszont a bent lévő személyzet hat, csapdába esett tagját sikerült időközben kimenekíteni.

Ecuadorban a börtönök igen leterheltek, összességében mintegy 30 százalékkal nagyobb kapacitással működik a rendszer, mint amire tervezték. A túlzsúfoltság orvoslása érdekében bejelentették, hogy a szabadlábra helyezés folyamatát gördülékenyebbé tennék a jövőben azon fogvatartottak esetében, akik a rájuk kiszabott szabadságvesztés nagyobb részét már letöltötték.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Jody Davis)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés