hirdetés
Külföld

Meghalt a kínai orvos, aki már tavaly figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire

Nagy felháborodáshoz és elkeseredéshez vezetett Kínában annak az orvosnak a halála, aki már tavaly decemberben figyelmeztetett a koronavírus lehetséges következményeire, valamint a tünetekre, amelyek meglehetősen hasonlítottak a SARS-vírus tüneteire.
Kórház
Az orvos már tavaly figyelmeztetett rá, hogy milyen veszélyes a vírus (Forrás: pixabay.com)
hirdetés

A Li Wenliang nevű orvos azt követően hunyt el, hogy Vuhanban a koronavírus tavaly decemberben újonnan azonosított törzsével megfertőződött embereket kezelve maga is elkapta a betegséget. Még a múlt év végén ugyanakkor orvostársai figyelmét felhívta arra, hogy milyen veszélyei lehetnek a meglátása szerint a SARS-vírusra igencsak emlékeztető betegségnek. 

A rendőrség akkor még azt mondta az orvosnak, hogy fejezze be a „hamis állítások” hangoztatását, valamint nyomoztak ellene „hamis hírek terjesztése” miatt – idézi fel a BBC.

hirdetés

Az orvos halálának híre gyásszal és dühvel töltötte el az emberek nagy részét Kínában, akik a meglátásaikat és érzéseiket egyebek mellett a Weibo nevű közösségi oldalon is megosztották. A kormányt pedig már korábban is érték olyan bírálatok, miszerint igyekezett a vírust a valóságosnál „kevésbé súlyos” problémának beállítani.

Ez az eset ugyanakkor a szólásszabadsággal, pontosabban szólva annak hiányával kapcsolatos párbeszédet is felébresztett a közösségi oldalakon. 

A kínai korrupcióellenes testület bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Dr. Li-vel kapcsolatos ügyekben. A kínai kormány egyébként előzőleg már beismerte, hogy akadtak hiányosságok abban, ahogyan a vírusra reagáltak.

Mostanra a koronavírus már több mint 31 ezer embert fertőzött meg, és 636 ember halálával járt, ám a fertőzöttek nagy része Kínában betegedett meg, és az országon kívül is csupán gy haláleset történt. A legtöbben, akik meghaltak a vírus következtében, idős vagy krónikus betegségben szenvedő emberek voltak.

A most elhunyt orvos kínai sajtóértesülések szerint feleségével közösen júniusra várta gyermekük születését. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019