hirdetés
Külföld

Rendkívüli állapotot hirdettek ki az erdőtüzek miatt Ausztrália bizonyos részein

hirdetés
Két ausztrál államban is rendkívüli állapotot hirdettek ki a bozóttüzek miatt, amelyek „katasztrofális” veszélyt jelentenek az ország sűrűn lakott keleti területein.
Erdútűz
Az időjárás nem kedvez a tüzek elleni harchoz (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

Legkevesebb három ember meghalt és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, miután három napon át veszélyes időjárási viszonyok uralkodtak Új-Dél-Walesben és Queenslandben – írja a BBC

Tisztviselők szerint a legnagyobb veszély kedden érheti el a Sydney körüli területeket, jelenleg pedig a két államban több mint 120 különböző kisebb-nagyobb bozóttűz ég. 

hirdetés

Új-Dél-Walesben a lángok mintegy 970 ezer hektárnyi földterületet értek már el, és százötven lakóházat pusztítottak el. Queenslandben eddig kilenc lakóház vált a tűz martalékává. 

„Mindenkinek résen kell lennie, nem számít, hogy épp hol tartózkodik, és mindenkinek a legrosszabbra kell készülnie, mert nem engedhetjük, hogy besomfordáljon a (hamis) biztonságérzet”

– fogalmazott hétfőn Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales vezetője. 

Ausztrália konzervatív kormánya egyelőre nem foglalt álláspontot azzal kapcsolatban, hogy a globális klímaváltozásnak köze lehet-e a tűzesetekhez. Scott Morrison úgy fogalmazott, hogy jelenleg csupán azokra gondol, akik életüket vesztették a tűzesetekben, vagy akik hozzátartozói haltak meg a katasztrófában. 

Az új-dél-walesi tűzoltóság a lehető legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki a tűzesetek miatt. Korábban egy évtizede történt hasonló, a „Black Saturday” katasztrófa idejében. A figyelmeztetés Sydney tágabb környezetét és a várostól északra, valamint délre fekvő régiókat is érinti. 

A hőmérséklet keddre az előrejelzések szerint a 37 Celsius-fokot is elérheti, amivel együtt az időjárási körülmények most még rosszabbá válhatnak, mint amilyenek pénteken voltak. A tűzoltóság szerint ilyen időjárási körülmények között a lángok igen gyorsan képesek terjedni, és veszélyt jelentenek az épületekre és az emberek életére is. 

Queenslandben egyelőre kisebb a veszély, de tisztviselők szerint a héten rosszabbodhatnak az időjárási körülmények. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019