hirdetés
Külföld

Tokióban megkezdődik az olimpia

Egy évet váratott magára a világméretű sportesemény, ráadásul a koronavírus-járvány miatt a most megrendezésre kerülő olimpia számos dologban még így is különbözni fog a korábbiaktól.

Tokióban megkezdődik az olimpia
hirdetés

A megnyitóval a pénteki napon kezdetét a veszi a számos szempontból „történelminek” nevezhető olimpia, amelynek keretében a világ minden tájáról, egészen pontosan 207 országból összesen 11 300 sportoló mérettetik meg – írja a BBC.

Eredetileg tavaly lett volna esedékes az olimpia, azonban 2020 tavaszán a pandémiás helyzet miatt a halasztás mellett döntöttek, majd jó ideig kérdés volt az is, hogy esetlegesen nem marad-e el az esemény. Fellélegezni sajnos még idén tavasszal-nyáron sem tudtak a szervezők, tekintve, hogy számos olyan ország van, ahol továbbra is komoly járvány tombol, s a korábbiaknál gyorsabban terjedő Delta variáns megjelenése is újabb aggályokat vetett fel.

A nyitó ceremónia ugyanakkor mégis reményt sugároz, s igyekszik ezekbe a nehéz időkbe némi vidámságot hozni. A rendezők a sport szerepe mellett az olimpia érdemeit szeretnék kifejezni a műsorral, de az esélyegyenlőség témája, továbbá Japán két fontos szimbóluma, a Nap és a Fudzsi-hegy is szerepet kap az előadásban.

Mindezek mellett viszont természetesen továbbra is komolyan veszik a szervezők a biztonságot, így több intézkedéssel, köztük kötelező maszkviseléssel, szükség esetén karanténnal, valamint gyakori tesztekkel igyekeznek megakadályozni, hogy az esemény esetlegesen a koronavírus terjedésének „melegágyává” váljon.

Az olimpia teljes idejére rendkívüli állapotot hirdettek ki Tokióban, hiszen nem is olyan régen még tombolt a járvány, s a helyi lakosság továbbra is bizonytalan azt illetően, vajon tényleg biztonsággal megtartható-e a nagy érdeklődésre számot tartó esemény. Sőt, közvélemény-kutatásokban a megkérdezettek nagyobb része tartotta volna jónak, ha az olimpia teljes egészében elmarad, vagy legalább újabb egy évvel későbbre tolódik.

Download (24).jpg

Aggályaikat figyelembe véve a szervezők különösen is odafigyelnek az esemény biztonságosságára, aminek részeként

ebben az évben zárt ajtók mögött, nézők nélkül zajlanak majd le a versenyek.

A sportolóknak is komoly szabályoknak kell magukat alávetniük, így például valahányszor nem esznek, isznak, edzenek, versenyeznek vagy alszanak, maszkot kell viselniük, s a lehető legkevesebb fizikai kontaktusra kell törekedniük másokkal.

Dacára a szigorú szabályoknak és az odafigyelésnek, pénteken is majdnem hússzal nőtt az olyan koronavírusos esetek száma, amelyek az olimpiához, illetve az ott dolgozó személyzethez köthetőek. Tizenegy sportoló is koronavírus-pozitív volt, ami mellett a személyzet eddig 106 esetben vált érintetté. Volt olyan eset is, amikor közeli kontakt pozitív eredménye miatt kellett több sportolót karanténba helyezni, míg már most több olyan sportoló is van, akik fertőzöttségük okán nem tudnak majd részt venni az idei olimpián.

Maga az ünnepélyes megnyitó helyi idő szerint este nyolc órakor (nálunk 13 óra) kezdetét vette, vagyis már javában zajlik. Az „Érzelmekkel egyesülve” nevű ünnepség, miként a versenyek, zárt ajtók mögött folyik.

Az MTI beszámolója szerint a nemzetek bevonulásánál a magyarok 143-ikként érkeznek.

(A borítókép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés