hirdetés
Külföld

Újabb részletek derültek ki a németországi lövöldözésről

hirdetés
Egy fegyveres férfi két embert ölt meg Németország keleti részén, miután megpróbált egy zsinagógába jutni, ahol éppen egy zsidó ünnepet tartottak meg. A gyanúsított az interneten keresztül élőben közvetítette a támadást a Twitchen.
Rendőrség
A rendőrök elfogták a gyanúsítottat, aki elmenekült a helyszínről (Forrás: pixabay.com / fsHH)
hirdetés

A mostanra már eltávolított, ám az eset idejében élőben közvetített videón az volt látható, hogy az elkövető antiszemita megjegyzéseket tesz a kamerába, és aztán a halléi zsinagógához hajt, ahol az épület ajtajára lő. Miután nem sikerült bejutnia, két embert lőtt le a környéken – idézi fel a BBC.

A helyi média szerint egy huszonhét éves német állampolgár az elkövető, akinek nem voltak társai a bűncselekmény elkövetésében. A videókon az látható, hogy az elkövető katonai típusú ruházatot viselt, és több fegyvert is használt a támadás elkövetéséhez. 

hirdetés

Horst Seehofer német belügyminiszter azt mondta, hogy a szövetségi ügyész szerint elegendő jel utal arra, hogy lehetséges szélsőjobboldali indítékot feltételezzenek az eset mögött. 

Angela Merkel német kancellár részt vett egy gyászszertartáson Berlin fő zsinagógájában, amelyet az áldozatok emlékére tartottak. 

A támadás helyi idő szerint szerdán déli 12 órakor történt Halle városában, és amint arról Max Privorotzki, a helyi zsidó közösség vezetője beszámolt, a zsinagóga elleni támadás kísérletét biztonsági kamera is rögzítette. Egy helyi lapnak nyilatkozva úgy idézte fel a történteket:

„A kamerarendszeren keresztül láttuk, hogy a zsinagógánknál egy erősen felfegyverzett támadó acélsisakkal és egy lőfegyverrel megpróbálta egy lövéssel kinyitni az ajtókat. Az ember úgy nézett ki, mintha a rendkívüli erőktől érkezett volna, de az ajtóink kitartottak”. 

Az eset idejében nagyjából 70-80 ember volt a zsinagógában Privorotzki szerint. 

A gyanúsított dühében, hogy nem tudott bejutni, lelőtt egy arra sétáló nőt, valamint egy férfit egy helyi kebabosnál. Egy, a boltban tartózkodó szemtanú azt mondta, hogy az elkövető álcaruhát viselt, amikor belépett. Ahogyan az étterembe tért, az elkövető a szemtanú szerint eldobott valamit, ami gránáthoz volt hasonló, de a szerkezet nem robbant fel, így gépkarabéllyal kezdett lőni. Eközben a szemtanú már elrejtőzött a mellékhelyiségben. 

Az AFP hírügynökségnek egy szóvivő azt mondta, hogy két embert lőtt sérülésekkel vittek a város egyetemi kórházába, ahol megműtötték őket. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019