hirdetés
Külföld

z EU akár irányított legális migráció révén mérsékelné a munkaerőhiányt

Az Európai Bizottság összehangolt uniós fellépést sürget a demográfiai változások kezelésére, és akár irányított legális migráció révén mérsékelné a munkaerőhiányt - derült ki azokból a javaslatokból, amelyet a brüsszeli testület szerdán tett közzé a demográfiai változások, illetve azoknak az Európai Unió társadalmára és gazdaságára gyakorolt hatásainak kezelésére vonatkozóan.

z EU akár irányított legális migráció révén mérsékelné a munkaerőhiányt
hirdetés

Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy az EU-tagállamok dolgozzanak ki és hajtsanak végre átfogó intézkedéseket a demográfiai változások kezelésére és a munkaerőhiány csökkentésére, és ezek középpontjában - mint írták - a nemek közötti egyenlőségnek, a megkülönböztetésmentességnek és a nemzedékek közötti méltányosságnak kell állnia.

A brüsszeli testület szorgalmazza a szülők támogatását abban, hogy jobban össze tudják egyeztetni a családdal kapcsolatos feladataikat és a fizetett munkájukat, különösen a minőségi gyermekgondozáshoz való hozzáférés, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly biztosítása révén. Javaslatuk szerint támogatni kell, illetve lehetőségeket kell biztosítani a fiatalabb generációknak, hogy jobban boldoguljanak, fejleszthessék készségeiket, valamint könnyebben el tudjanak helyezkedni, és megfizethető lakhatáshoz jussanak. Az Európai Bizottság szerint a demográfiai változások kezelésére és a munkaerőhiány csökkentésére megoldást jelent "az idősebb generációk szerepvállalásának ösztönzése és jóllétük fenntartása megfelelő munkaerőpiaci és munkahelyi politikákkal kombinált reformok révén".

Kiemelték továbbá: a munkaerőhiányt szükség esetén irányított legális migráció csökkentheti. Az ide vonatkozó intézkedések meghozatalkor azonban ügyelni kell arra, hogy erre teljes mértékben az EU-ban is fellelhető tehetségek kiaknázásának kiegészítésképpen kerüljön sor - írták.

Az uniós bizottság hangsúlyozta azt is, hogy figyelembe kell venni a demográfiai változások területi dimenzióját, különösen azon régiók esetében, amelyeket a nagyfokú népességcsökkenés és a fiatal munkavállalók jelentős elvándorlása, azaz az úgynevezett agyelszívás jellemez.

hirdetés

Emlékeztettek: egy szerdán közzétett, a demográfiáról szóló Eurobarométer felmérés szerint tíz európaiból hét egyetért azzal az állítással, hogy a demográfiai folyamatok veszélyeztetik az EU hosszú távú gazdasági jólétét és versenyképességét. A válaszadók 42 százaléka szerint a népesség elöregedése a legsürgetőbb demográfiai kihívások közé tartozik, 40 százalékuk szerint pedig a munkaképes korú népesség csökkenése és a munkaerőhiány is.

"Az elkövetkező években, ha nem lépünk fel összehangoltan és határozottan ezen a területen, az EU lakossága tovább csökkenhet és öregedhet, ami negatív hatást gyakorol az EU gazdaságára, társadalmára és hosszú távú versenyképességére" - fogalmaztak.

Ha ezek a tendenciák folytatódnak, súlyosbíthatják a munkaerőhiányt és fokozhatják az állami költségvetésekre nehezedő nyomást, miközben jelentős hatást gyakorolnak a beruházásokra és a termelékenységre - hívták fel a figyelmet.

Közölték ugyanakkor: az egyes tagállamokat és régiókat eltérő mértékben érinti ez a probléma, a demográfiai változások hatással vannak a társadalmak szociális, területi és generációk közötti kohéziójára is. Ez súlyosbíthatja a meglévő, mindenki számára hátrányos társadalmi és gazdasági különbségeket - tették hozzá.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés